27

Groene energie splijtzwam kabinet

VVD wil afgesproken 16 procent voor groene energie oprekken als blijkt dat het te duur wordt

De doelen voor groene energie zijn opnieuw een discussiepunt geworden voor regeringspartijen VVD en de PvdA. VVD-energiewoordvoerder René Leegte wil de afgesproken 16 procent voor groene energie als ‘voorwaardelijk’ beschouwen. De VVD wil het percentage kunnen wijzigen als blijkt dat de energierekening te duur wordt. Voor PvdA-collega Jan Vos is het uitgesloten dat de 16 procent wordt bijgesteld.

In het regeerakkoord staat dat ‘de voortgang’ naar het doel van 16 procent in 2016 wordt geëvalueerd. VVD’er Leegte interpreteert daaruit dat het doel ook naar beneden bijgesteld kan worden. Volgens Vos betekent het alleen dat er in 2016 naar de aanpak gekeken wordt en of er misschien meer geld beschikbaar gesteld moet worden.

De begroting van het ministerie van Economische Zaken wordt vandaag en morgen in de Kamer besproken. Verwacht wordt dat de kosten voor groene energie oplopen tot 3,8 miljard euro in 2020 en de jaren daarna. Het kabinet wil de groene energie gaan financieren met een opslag op de kale energieprijs wat betekent dat gezinnen een paar honderd euro per jaar meer kwijt zijn.

Zowel de VVD als de PvdA zijn voorstander van Europese samenwerking op energiegebied om zo de oplopende kosten in de hand te houden. Euro-commissaris Oettinger wees er onlangs op dat hervormingen in nationale subsidieprogramma’s noodzakelijk zijn. Daarmee zouden miljarden euro’s bespaard kunnen worden.

Volgens VVD’er Leegte is één van de opties groene energie uit het buitenland kopen en die te laten meetellen bij de Nederlandse doelstelling.

Het is volstrekt inefficiënt als elke lidstaat zijn eigen duurzame doelstellingen in eigen land probeert te halen”, zegt hij in de Volkskrant.

De PvdA is geen voorstander van het halen van groene energie uit het buitenland om de 16 procent te halen. “Dat is een soort aflaat. Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid”, aldus Vos.

Het is ook efficiënter windenergie hier op te wekken dan in Tsjechie. Wij hebben een ideale kustlijn om windparken te ontwikkelen. Die mogen we niet onbenut laten.”

Volkskrant: Regeringspartijen oneens over doelen groene energie

cc-foto: Nuon

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)