9

Groenink: ‘Ik had in 2007 moeten opstappen’

Oud-topman van ABN Amro kritisch over DNB tegenover commissie-De Wit

Oud-topman Rijkman Groenink van ABN Amro bekritiseerde woensdag voor de parlementaire commissie-De Wit de wijze waarop DNB te laat aanaf dat zij de opdeling van ABN Amro niet zag zitten. Na alle opheft had hij zelf moeten opstappen, vindt de bankier nu.

Groenink zei woensdag tegen de commissie dat De Nederlandsche Bank (DNB) in een vroeg stadium informeel had moeten laten doorschemeren niets te zien in een opsplitsing. Zulks had hij destijds ook gesuggereerd aan DNB, zo meldt de NOS.

Volgens de oud-topman had er uiteindelijk geen verklaring van geen bezwaar moeten komen voor de overname door het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Groenink noemde het bod van de drie banken van een “bizarre hoogte” en “niet op onderzoek gebaseerd”. Hij zei dat het bod van een onverantwoordelijkheid was die hij zich niet kon voorstellen.

Tijdens het verhoor gaf Rijkman Groenink aan dat hij na alle ophef en het afwijzen van zijn advies zelf in 2007 had moeten opstappen.

Groenink speelde een belangrijke rol bij de overname van ABN Amro door het bankentrio. Bij zijn vertrek bij de bank kreeg hij meer dan 24 miljoen euro mee, onder meer door toegekende opties en aandelen. De Tweede Kamer hield er uit verontwaardiging een spoeddebat over, zo blikt Trouw terug.

De commissie, die wordt geleid door SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit, ontving woensdag ook Wilco Jiskoot, voormalig lid van de raad van bestuur van ABN Amro en de voorzitter van de raad van commissarissen van de bank, Arthur Martinez. Verder komen voor de commissie ook Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken en econoom William White, die voor de crisis waarschuwde maar geen gehoor vond.

De verhoren van de commisie de Wit zijn live te volgen op Nederland 1 en Politiek24.nl.

Bekijk ook de cartoon van Adriaan Soeterbroek over Rijkman Groenink voor de de commissie-De Wit.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)