11

GroenLinks: ambassades moeten meer doen voor bosbeschermers

Nederlandse ambassades moeten meer doen om natuuractivisten te beschermen die protesteren tegen ontbossing. Dat is een van de tien voorstellen die GroenLinks doet om de bossen wereldwijd te beschermen.

Geweld tegen natuurbeschermers is een groeiend probleem. Tussen 2002 en 2017 werden er wereldwijd 1.558 milieu- en natuurbeschermers vermoord. Met name in Latijns-Amerika moeten zij vaak vrezen voor hun leven. Afgelopen vrijdag nog werd Amazonebeschermer Paulo Paulino Guajajara om het leven gebracht door houthakkers.

Nederland kan veel meer doen om deze natuuractivisten te beschermen. Ambassades kunnen hen beschermen door protest aan te tekenen wanneer zij worden opgepakt, door rechtszaken te en asiel aan te bieden als activisten niet meer veilig zijn in hun eigen land.

Ook wil GroenLinks dat ambassades gaan bijhouden welke Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij de ontbossing. Zo helpen Nederlandse bedrijven mee aan de aanleg van wegen en spoorlijnen door het Amazonewoud. Daarbij krijgen zij nu steun van de Nederlandse overheid.

Nederlands ambassadepersoneel gaat, als het aan GroenLinks ligt, medewerkers van ministeries vaker aanspreken op ontbossing. Dit moet vooral gebeuren in landen als Rusland, Brazilië en Congo waar ontbossing een groot probleem is.

Cc-foto: Free-Photos

Geef een reactie

Laatste reacties (11)