46

GroenLinks Amsterdam: Legaliseer gebruik harddrugs

"Strafbaar stellen van gebruik van drugs achterhaald en het verbod werkt niet"

GroenLinks Amsterdam wil dat het gebruik van harddrugs niet langer strafbaar is. De gemeenteraadsfractie stelt deze week voor om het verbod uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) halen. Dat laat de fractie woensdag weten in een persbericht. Het zou dan niet langer strafbaar zijn om in de hoofdstad middelen als XTC, LSD of cocaïne te gebruiken.

De landelijke opiumwet verbiedt productie, bezit en verkoop van harddrugs. Wat echter niet in de opiumwet staat is het gebruik van harddrugs. Dat heeft de gemeente Amsterdam zelf verboden door het expliciet op te nemen in de APV.

Volgens GroenLinks is het strafbaar stellen van gebruik van drugs achterhaald en werkt het verbod niet. Het aantal gebruikers neemt niet af terwijl het verbod ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Bovendien toont ons softdrugsbeleid dat legaliseren werkt. Gebruik en verslaving van drugs liggen in Nederland op of onder het Europese gemiddelde, en zijn veel lager dan landen die een repressief beleid voeren, aldus de partij.

GroenLinkswoordvoerder Marco de Goede licht toe: 

Een rustige drugsgebruiker levert geen overlast op, is geen misdadiger en verdient dan ook geen straf. De politiecapaciteit die nu wordt ingezet om drugsgebruikers aan te pakken kunnen we veel beter inzetten. Bovendien voorkom je grotere uitwassen. Vanwege het zero tolerance beleid neemt bijvoorbeeld het aantal feestgangers toe dat thuis al grote hoeveelheden drugs tot zich neemt, in plaats van verspreid over de avond op het feest zelf. Dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Daarentegen kan het gebruik van drugs ook juist voordelen opleveren. De Goede:

Het stelt mensen in staat om te genieten of nieuwe inzichten te krijgen. Iedereen moet zelf kunnen beslissen welke middelen je wel en niet tot je neemt. Natuurlijk wel op basis van voldoende en goede informatie.

Om te voorkomen dat er overlast ontstaat door drugsgebruikers wil GroenLinks een regel toevoegen aan de APV. Het wordt wat de partij betreft wel verboden om overlast te veroorzaken door het gebruik van harddrugs. Zo krijgt de gemeente dezelfde mogelijkheden om dit aan te pakken als bij alcohol-overlast.

De Goede:

Zolang iemand geen overlast veroorzaakt is hij of zij baas over eigen lichaam en geest en mag je van Groenlinks heerlijk genieten van je drugs.

Foto-cc: Dan Klimke

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (46)