23

GroenLinks-bestuurder weg om hoofdpiet-tweet

John de Laet trekt zich terug als bestuurslid, na smakeloze tweet waarin hij pas overleden Mandela 'hoofdpiet' noemde

Excuses waren niet genoeg, na de smakeloze tweet van Amsterdamse GroenLinks-bestuurder John de Laet. Het bestuur van de afdeling laat weten dat De Laet zich terugtrekt als bestuurslid, naar aanleiding van zijn bericht op Twitter waarin hij de term ‘hoofdpiet’ gebruikte in relatie tot Nelson Mandela, die toen net was overleden.

Op de website van GroenLinks Amsterdam West staat: 

Het gebruik van deze term was volstrekt ongepast. John heeft hiervoor eerder zijn excuses aangeboden. Het was beslist niet zijn intentie om mensen te kwetsen, noch om een racistisch statement te maken.

In het twitterverkeer werd het begrip op dat moment door meer mensen gebruikt als een ironisch bedoelde knipoog. Dat was ondoordacht omdat het juist gelezen kan worden als een denigrerende uiting. Overnemen ervan in een eigen tweet was dan ook zeer onverstandig. 

Het bestuur betreurt de gang van zaken zeer. Pas afgelopen zondag is John door de leden als bestuurslid benoemd. Wij kennen John als een integer en gedreven lid en campaigner. In het belang van de partij trekt hij zich terug.”  

De Laet zelf zegt in een verklaring:

Het was een domme ongepaste tweet, waar ik mijn excuses voor aanbied. GroenLinks is van oudsher de partij die zich inzet tegen discriminatie. Dat is een van de redenen waarom het mijn partij is. Ik wil niet dat er enige twijfel ontstaat over onze inzet tegen discriminatie. Daarom trek ik me nu terug als bestuurslid.

Lees ook op Joop: Woede over smakeloze Mandela-tweet GroenLinkser

Foto-cc: Pixelant

Geef een reactie

Laatste reacties (23)