67

GroenLinks: ‘Breek de macht van de zorgverzekeraar’

Partij wil onder meer het aantal polissen beperken, een verbod op de budgetpolis en een einde aan prijsvoordelen voor gezonde mensen

GroenLinks wil de machtspositie van de zorgverzekeraars aanpakken en de nadruk in het zorgstelsel weer leggen op goede zorg en keuzevrijheid voor patiënten. De partij presenteert vandaag de initiatiefnota Zorg in Evenwicht, waarin maatregelen als het beperken van het aantal polissen, een verbod op de budgetpolis en een einde aan prijsvoordelen voor gezonde mensen worden voorgesteld. Volgens GroenLinks zullen die maatregelen ervoor zorgen dat er een gelijkwaardige positie ontstaat tussen verzekerden, zorgaanbieder en zorgverzekeraars.

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet zegt over het voorstel:

Opeenvolgende kabinetten hebben vooral aandacht gehad voor de kosten en onvoldoende oog gehad voor de kwaliteit en keuzevrijheid in de zorg. Daardoor is te veel macht weggeven aan zorgverzekeraars. Je ziet nu dat de macht van zorgverzekeraars ten koste gaat van goede zorg en ten koste gaat van eerlijke keuzes voor verzekerden. Het roer moet om. Het is tijd voor een nieuw evenwicht tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars. Daarvoor moet het zorgstelsel op een aantal cruciale onderdelen aangepast.

In de nota pleit GroenLinks ervoor om het aantal polissen tot één naturapolis en één restitutiepolis per verzekeraar te beperken. Ook komt er een provisieverbod, dat een einde moet maken aan vergelijkingswebsites die verdienen aan de verkoop van bepaalde polissen. Daarnaast zou het marketingbudget voor zorgverzekeraars in drie jaar tijd gehalveerd moeten worden.

Ellemeet:

Mensen moeten kunnen kiezen op inhoud. Dat was het idee van dit zorgstelsel. Maar nu zien verzekerden door de bomen het bos niet meer. Er zijn heel veel verschillende polissen en het is voor heel veel mensen onduidelijk wat nu precies het verschil is. Er moet een einde komen aan het oerwoud van zorgpolissen en subjectieve informatie. Ik wil dat er echte keuzevrijheid komt voor mensen, die verder gaat dan het vergelijken van de prijs van verschillende zorgpolissen.” 

De partij wil verder dat er een einde wordt gemaakt aan de prijsvoordelen voor gezonde mensen, dat de budgetpolis wordt afgeschaft en afschaffing van de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger eigen risico, in ruil voor een lagere zorgpremie. Collectieve verzekeringen zouden volgens GroenLinks alleen moeten worden toestaan, wanneer deze een beter aantoonbaar aanbod hebben voor mensen met een chronische ziekte of beperking.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het zorgstelsel. 

Cc-foto: David Levitz

Geef een reactie

Laatste reacties (67)