74

GroenLinks: D66 en PvdA, blijf praten!

[Update 22:36] Jonge Democraten: 'Gemiste kans' ... GroenLinks: 'Zo'n beloftevol progressief college mag niet stranden' ... PvdA wil in onderhandeling met GroenLinks en VVD

De pogingen om in Amsterdam een college te vormen van PvdA en D66 zijn op niets uitgelopen. Vannacht bleek dat de PvdA kon instemmen met het rapport van informateurs Eberhard van der Laan (PvdA) en Gerrit-Jan Wolffensperger (D66), maar D66 niet.

Dat meldt de PvdA op haar website. De Pers meldt dat D66 heeft bevestigd dat de onderhandelingen definitief zijn beëindigd. De positie van Lodewijk Asscher was uiteindelijk het breekpunt. Al eerder had D66 om die reden de gesprekken stopgezet, maar nu is dus ook de lijmpoging van Van der Laan en Wolffensperger mislukt.
De PvdA gaat nu praten met GroenLinks en de VVD.

Lees hier het rapport van de twee informateurs.

Reconstructie: “Het liep definitief mis bij de koffieautomaat van de Stopera…”

Update 19:20 In Amsterdamse fractie van GroenLinks roept de PvdA en D66 op om toch nog een keer met elkaar te praten, om te kijken of zij samen in een nieuw stadsbestuur kunnen gaan zitten. Dat heeft fractievoorzitter Maarten van Poelgeest dinsdag gezegd. GroenLinks wil graag samen met de PvdA en D66 het college van burgemeester en wethouders vormen.

”Als de partijen elkaar zo dicht genaderd zijn, mag zo’n beloftevol progressief college niet in het zicht van de haven stranden.”

Update 22:36 De Jonge Democraten in Amsterdam laten vanavond weten ‘bijzonder teleurgesteld’ en ‘zeer verrast’ te zijn over het staken van de onderhandelingen tussen D66 en PvdA. Voorzitter Melanie van der Horst: “Met dit programma had D66 de stad in de komende vier jaar gezond kunnen maken. Het plaatsnemen in de oppositiebanken is voor D66 een gemiste kans. Bovendien vinden wij het jammer dat de coalitie vooral op ophef over posten en posities stuk lijkt te lopen, waaraan beide partijen schuld hebben. Verantwoordelijkheid neemt men door werkbare compromissen te sluiten, niet door principieel te zijn. Wij vinden het onprofessioneel dat hier op deze manier aanstoot aan wordt genomen.” Van der Horst is het eens met de oproep van Maarten van Poelgeest (GroenLinks) aan D66 en PvdA om toch nog een keer om de tafel te gaan zitten. “Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en bestuurbaarheid van deze stad is van nationaal belang. Door het geharrewar staat deze bestuurbaarheid nu onder druk en moet er een niet-logische coalitie worden gevormd. Laten we hopen dat men alsnog het belang inziet van een daadkrachtig sociaal-liberaal college.”

Geef een reactie

Laatste reacties (74)