30

GroenLinks dient voorstel voor alternatief Kinderpardon in

Partij wil vooral PvdA-Kamerleden dwingen stelling te nemen: ook kinderen die niet onder het rijk maar onder gemeentelijk toezicht vielen moeten kunnen blijven

Woensdag dient GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman in de Kamer een initiatiefnota in om het Kinderpardon te verruimen. Kamerleden, en in het bijzonder PvdA-Kamerleden, worden hierdoor gedwongen zich uit te spreken over een voorstel dat als doel heeft dat nog eens 600 kinderen in Nederland kunnen blijven. Dat meldt GroenLinks op de eigen website.

GroenLinks meent dat PvdA-leider Diederik Samsom, om de onrust in zijn partij over het Kinderpardon te sussen, de indruk heeft gewekt dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zijn discretionaire bevoegdheid zal gebruiken om nog eens zo’n 100 kinderen een verblijfsvergunning te gunnen. Voor Linda Voortman is dat niet voldoende.

Voortman:

Al jaren strijdt GroenLinks voor een kinderpardon waardoor kinderen die hier geworteld zijn, in Nederland kunnen blijven. Nu is er een regeling gekomen, maar die is zo rigide dat sommige kinderen die helemaal Nederlands zijn geworden alsnog het land uit moeten. Door de regels van het kinderpardon te verruimen kunnen deze kinderen gewoon hier blijven.

De partij stelt in de initiatiefnota nu voor dat ook kinderen die onder gemeentetoezicht – en niet alleen kinderen die onder het rijk vielen – voortaan onder het Kinderpardon vallen. Een verklaring van een burgemeester zou volgens Voortman voldoende moeten zijn om onder het Kinderpardon te kunnen vallen. Eerder gold bij het Generaal Pardon bovendien eenzelfde eis.

Ook wil GroenLinks de leeftijdsgrens voor het Kinderpardon oprekken van 21 naar 25 jaar. Nu is er een groep jongeren die eerder niet onder het Generaal Pardon viel en nu ook niet in aanmerking komt voor het Kinderpardon. De groep tussen 21 en 25 jaar valt tussen wal en schip.

Voortman wil tot slot dat ook kinderen die geen asielaanvraag hebben gedaan, maar een reguliere aanvraag volgens artikel 14 van de vreemdelingenwet, onder het Kinderpardon vallen.

Voortman:

Er zijn ongeveer 600 kinderen die wel hier horen, maar van VVD en PvdA niet mogen blijven. Het is onvoldoende als Teeven voor een aantal van hen met zijn hand over zijn hart strijkt. De regels zijn nu onrechtvaardig en dus moeten die worden aangepast.

cc-foto: Margot Senden

Geef een reactie

Laatste reacties (30)