25

GroenLinks: Eén president voor EU

Tweede Kamer debatteert over kabinetsvisie Europa ... GroenLinks pleit voor ander verdrag én referendum ... Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) pleit juist voor meer invloed nationale parlementen 

Het is tijd voor één Europese president, een verdragswijziging en een referendum, vindt GroenLinks. Intussen pleit minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans juist voor meer invloed voor de nationale parlementen. De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de kabinetsvisie op de toekomst van Europa, zo meldt de Volkskrant.

GroenLinks zet in op versterking van de Europese instanties, zo schrijft de Volkskrant. Kamerlid Jesse Klaver en Europarlementariër Bas Eickhout zullen tijdens het debat in de Tweede Kamer een tien-stappen-plan presenteren dat moet leiden tot een democratischer ‘Brussel’.

Europese partijen moeten kandidaten aanwijzen voor  het voorzitterschap van de commissie. Die commissievoorzitter kan ook de functie van Van Rompuy als voorzitter van de raad van regeringsleiders op zich nemen. Dan is er dus één Europese president.

Ook pleit GroenLinks voor een verdragswijziging. Het Europees Parlement moet voorstellen voor wijzigingen aandragen. Vervolgens zouden de burgers in een referendum hun mening kunnen laten horen over het nieuwe verdrag.
Andere stappen zijn onder meer grensoverschrijdende correctieve referenda en grensoverschrijdende kieslijsten voor het Europees parlement. Ook zou begrotingscommissaris Olli Rehn direct ter verantwoording moeten kunnen worden geroepen door nationale parlementen.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken pleit in zijn Staat van de Europese Unie juist voor meer invloed van de nationale parlementen. “Voor het kabinet staat voorop dat eerdere en meer rechtstreekse betrokkenheid van het nationale parlement bij de Europese besluitvorming nodig is.”

Volkskrant: GroenLinks pleit voor één Europese president

Foto-cc: GroenLinks, op de foto: Bas Eickhout

Geef een reactie

Laatste reacties (25)