20

GroenLinks eist einde bewaarplicht metadata

Liesbeth van Tongeren: verzamelen metadata is grove schending burgerrechten en omvangrijk inbreuk op de privacy

GroenLinks komt met een initiatiefwet om de bewaarplicht van telefoon- en emailgegevens te beëindigen. Het Europese hof heeft geoordeeld dat deze bewaarplicht leidt tot een zeer ernstige en omvangrijke inbreuk op de privacy van mensen, daarom moet Nederland zo snel mogelijk stoppen met het verzamelen en opslaan van deze gegevens. Aldus de partij.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Het hof is in zijn uitspraak glashelder. Het is een grove schending van onze burgerrechten. Daar moeten we dus onmiddellijk mee ophouden. Gegevens van alle telefoontjes, internetverkeer en e-mails mogen dan niet meer maanden lang worden bewaard.”

GroenLinks heeft afgelopen dinsdag, bij het vragenuur, al aan staatssecretaris Teeven gevraagd om zelf de wet in te trekken of op zijn minst de uitvoering ervan op te schorten, maar dat verzoek werd geweigerd. Van Tongeren:

Mensen denken soms dat metadata verzamelen onschuldig is. Stel je voor dat je ’s ochtends wordt gebeld door je huisarts, een uur later belt met de aidskliniek en je verzekeraar, vervolgens skyped met je ouders en een email stuurt naar je vrienden. Dan hoeft niemand de inhoud van de contacten te zien om te raden wat er aan de hand is.”

Als het aan GroenLinks ligt gaat Minister Opstelten een nieuwe wet maken waarin geregeld wordt dat gegevens van mensen of groepen die verdacht zijn kunnen worden verzameld en ingezien.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (20)