Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en PvdA komen nader tot elkaar

  •  
18-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Partijen gaan de meeste lijstverbindingen aan bij de provinciale verkiezingen
GroenLinks en de PvdA gaan bij de provinciale verkiezingen van 2 maart de meeste lijstverbindingen aan. GroenLinks kiest voor een lijstverbinding in elf van de twaalf provincies. De Partij van de Arbeid gaat tien lijstverbindingen aan.
Om ervoor te zorgen dat VVD, CDA en PVV geen meerderheid krijgen in de Eerste Kamer is het voor de oppositiepartijen van groot belang samen te werken. Al geruime tijd wordt er opgeroepen tot een linkse samenwerking.
GroenLinks en de PvdA geven gehoor aan deze oproep door in zes provincies met elkaar een lijstverbinding aan te gaan. In twee provincies werken de partijen samen met D66 en in twee andere met de Partij van de Dieren. In Flevoland is er alleen een lijstverbinding tussen GroenLinks en D66.
Opvallend is dat de SP geen enkele lijstverbinding is aangegaan. Partijsecretaris Hans van Heijningen verklaart: ‘Wij hebben onze eigen standpunten in de provincies.’ Ook wijst hij erop dat de SP bij de vorige provinciale verkiezingen ‘juist door toedoen van bijvoorbeeld de PvdA buiten de provinciebesturen viel’.
De kabinetspartijen CDA en VVD gaan in geen enkele provincie een lijstverbinding aan. Een dergelijke samenwerking kan bij de verdeling van restzetels van groot belang zijn. ‘We zien het heel pragmatisch: het is belangrijk dat de reststemmen in het linkse kamp belanden’, aldus Evert van Schoonhoven van het partijbureau van GroenLinks.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.