Laatste update 14:58
11

GroenLinks en PvdA willen abortuspil bij de huisarts

GroenLinks en PvdA presenteren vandaag een plan om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken. Regeringspartijen VVD en D66 zijn in principe voor, maar de verwachting is dat christelijke coalitiepartners CDA en ChristenUnie bezwaar zullen maken. Voormalig minister Schippers had in de vorige kabinetsperiode al een plan gemaakt dat voorzag in verstrekking van de abortuspil dor de huisarts, maar daarvoor moest elke huisarts apart een vergunning aanvragen. Onder druk van CDA en ChristenUnie sneuvelde dat voorstel tijdens de formatie. Het nieuwe plan van PvdA en GroenLinks maakt mogelijk dat vrouwen via hun vertrouwde huisarts de zwangerschap kunnen afbreken beëindigen, zondar dat de huisarts daar een speciale vergunningvoor nodig heeft.

Op dit moment kunnen vrouwen alleen bij een kliniek of het ziekenhuis hun zwangerschap – gedurende de eerste negen weken – beëindigen met behulp van abortusmedicatie. Het plan wordt gesteund door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) legt uit:

Onder huisartsen bestaat de behoefte om vrouwen, die al veel bij hen komen, goed te kunnen behandelen. En ons voorstel belast de beroepsgroep niet met onnodige regels.

Corinne Ellemeet (GroenLinks) benadrukt dat ‘een deugdelijke medische behandeling en zorgvuldige besluitvorming’ gegarandeerd zijn volgens het plan:

Om ervoor te zorgen dat vrouwen het abortusbesluit gedegen en vrijwillig nemen, dient een arts te werken volgens vastgelegde zorgvuldigheidseisen. Die worden in overleg met beroepsgroepen en de Inspectie verder uitgewerkt. Ook moeten huisartsen die deze pil willen voorschrijven, zich bijscholen.

Cc-foto: Robin Marty

Geef een reactie

Laatste reacties (11)