48

GroenLinks: Geef afgestudeerde mbo’ers een titel

Afgestudeerde mbo’ers moeten een titel krijgen. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil, hij heeft er een plan voor ingediend. Eerder al werd besloten mbo’ers niet langer aan te spreken als leerling, maar als student. De titel is volgens Özdil een extra blijk van waardering.

Skilled, Craftsman en Expert moeten de titels worden, afgekort tot Sk., Crf. En Exp., afhankelijk van het opleidingsniveau. ‘Waardering begint bij erkenning. En daar moeten deze titels voor gaan zorgen. Het is raar dat iemand die afstudeert aan het hbo wel een titel krijgt. En al die getalenteerde mbo’ers die er in Nederland zijn niet,’ zegt Özdil tegen RTL Nieuws over het plan:

Ik was twee weken geleden bij de Euroskills-wedstrijden in Boedapest, waar studenten in het beroepsonderwijs uit heel Europa met elkaar de strijd aangaan. Dat ging echt van kappers tot elektrotechniek en alles daartussenin. De Nederlandse deelnemers behoren tot de top. En daar moeten we trots op zijn. Als we deze titels invoeren, zouden we daarmee de eerste in Europa zijn. Dat is toch een mooi voorbeeld voor de rest.

GroenLinks kiest bewust voor Engelse titels, zoals ook bachelor en master dat zijn. Dat moet het voor mbo’ers makkelijker maken ook in het buitenland aan de slag te gaan. De partij hoopt dat minister Van Engelshoven van Onderwijs het plan oppakt. Zo niet, dan wil GroenLinks zelf een initiatiefwet indienen.

Beeld: Screenshot Pauw

Geef een reactie

Laatste reacties (48)