Laatste update 13:27
111

GroenLinks: Geef ondernemingsraad instemmingsrecht topsalarissen

GroenLinks wil iets doen aan de graaierscultuur in de bovenste bestuurslagen van grote bedrijven en komt met een wetsvoorstel dat personeel in staat stelt om een veto uit te spreken als het salaris van de bestuurders harder stijgt dan het cao-loon. GroenLinks-leider Jesse Klaver licht dit voorstel vandaag toe op het partijcongres in Zwolle.

De partij wil hiermee voorkomen dat bestuurders zichzelf exorbitant belonen, terwijl de lonen nauwelijks meestijgen. Zo kwam ING-baas Ralph Hamers begin 2018 in opspraak toen bekend werd dat zijn salaris met wel 50 procent zou stijgen, tot boven de 3 miljoen euro. Na massale kritiek werd het voorstel ingetrokken. Volgens Klaver kunnen politici ‘het niet meer laten bij morele verontwaardiging’ en dient met een wetswijziging te worden afgedwongen dat de ondernemingsraad instemmingsrecht krijgt over het salaris van de bedrijfstop. Als die beloning onevenredig hard groeit, dan kan de ondernemingsraad een veto uitspreken.

Het partijcongres vandaag is de aftrap van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. In een interview met Trouw zegt Klaver dat de verkiezingen wat GroenLinks betreft klimaatverkiezingen zijn. De partijleider van GroenLinks gaat ervan uit een sterke onderhandelingspositie te hebben, aangezien de coalitie straks vermoedelijk met een minderheid in de senaat moet regeren:

We zijn er niet om rechts aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer. De vraag is of de coalitie straks bereid is onze plannen te steunen. Als het kabinet op onze steun wil rekenen voor alle milieuplannen, zal er een CO2-heffing voor het bedrijfsleven moeten komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (111)