48

GroenLinks: geheimhouding rond schimmige belastingdeals moet stoppen

Nederland werkt onderzoek belastingontwijking tegen ... Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) moet inzicht verschaffen in deal met multinationals ... Duitse Europarlementariër Sven Glegold pleit voor transparantie

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) moet de Tweede Kamer inzage geven in de deals die zijn gemaakt met multinationals. Daar pleit fractievoorzitter Jesse Klaver (GroenLinks) voor naar aanleiding van het bericht dat Nederland het Europees onderzoek naar belastingontduiking hindert door geen toegang tot de documenten te verschaffen.

De europarlementariër Sven Giegold (Duitse Groenen) meldde in het AD dinsdag dat Nederland het onderzoek tegenwerkt door te weigeren documenten, afspraken en correspondentie met de speciale onderzoekscommissie van Brussel te delen. 

Europarlementariër Glegold vindt dat vooral Jeroen Dijsselbloem (Financiën) als Eurogroepvoorzitter een extra verantwoordelijkheid heeft medewerking te stimuleren. De Duitser is van plan de minister daar woensdag – tijdens een bezoek aan Nederland – daarop aan te spreken.

Zijn weigerachtige houding staat symbool voor het gebrek aan politieke wil om deels illegale belastingconstructies die andere landen, andere bedrijven en de burger schaden, eindelijk aan te pakken.

Het ministerie van Financiën verklaart afspraken met bedrijven volgens de wet niet openbaar te mogen maken. Volgens Jesse Klaver mag de staatssecretaris transparant zijn over de interacties als het een groter maatschappelijk belang dient, wat nu het geval zou zijn. 

Het is tijd dat geheimhouding rond schimmige belastingdeals stopt. Ik wil van de staatssecretaris de toezegging dat hij op zeer korte termijn komt met een plan van aanpak hoe het toezicht op de belastingdienst en de informatiepositie van de Kamer op dit terrein verbeterd wordt.” 

Nederland raakte eerder in opspraak door de belastingvoordelen die gegeven worden aan de Amerikaanse koffieketen Starbucks. De Europese Commissie sprak daarbij van ‘illegale staatssteun’. 

cc foto: Images Money

Geef een reactie

Laatste reacties (48)