24

GroenLinks heeft nieuwe voorzitter: Rik Grashoff

Jolande Sap bij afscheid op congres: Bestaansrecht GroenLinks groter dan ooit

De leden van GroenLinks kiezen zondag bij een congres in Utrecht een nieuw bestuur. Ook bespreken ze een aantal aanbevelingen van het interim bestuur naar aanleiding van het rapport van de commissie Van Dijk, die de dramatische verkiezingsuitslag onderzocht.


Update 16.00

De leden van GroenLinks hebben Rik Grashoff gekozen tot partijvoorzitter. Hij haalde in twee rondes de meeste stemmen, zo meldt de NOS

Grashoff (51) was van december 2010 tot september 2012 Kamerlid voor GroenLinks. Hij was lid van de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit naar het financiële stelsel. Doordat hij op de zesde plek van de kandidatenlijst stond, kwam hij niet terug in de Tweede Kamer. Eerder was hij wethouder in Rotterdam en Delft.

Update 13.00
Op het congres hebben partijleden afscheid genomen van Jolande Sap. Dat meldt NRC Handelsblad. Ze werd bedankt voor wat ze voor de partij heeft betekend en kreeg een staande ovatie. De vorig jaar opgestapte partijleider noemde de woorden van dank die aan haar werden gericht “hartverwarmend”, aldus NRC. 

Volgens Sap is het bestaansrecht van GroenLinks groter dan ooit. “Juist in deze tijden zijn onze idealen het waard om voor te vechten”, sprak ze het congres toe.

Het afscheid was een verrassing en was niet aangekondigd in het programma van het congres.

Eerder
De GroenLinksers kunnen een voorzitter kiezen uit drie kandidaten: voormalig Tweede Kamerlid Rik Grashoff (51), fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, de 36-jarige Pieter Kos, en tenslotte Lot van Hooijdonk (35), adjunct-directeur van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht.
De partij leed bij de verkiezingen in september een flinke nederlaag. Ze ging in de Tweede Kamer terug van 10 naar 4 zetels, fractievoorzitter Jolande Sap zag zich gedwongen om op te stappen, mede nadat de partijtop het vertrouwen in haar had opgezegd. Het complete partijbestuur moest vervolgens zelf het veldruimen. Bram van Ojik volgde Sap als fractievoorzitter op.

Commissie Van Dijk
Een commissie onder leiding van Nel van Dijk onderzocht de verkiezingsnederlaag. Conclusie: GroenLinks verloor de verkiezingen onder meer door conflicten binnen de fractie in de Tweede Kamer en een gebrek aan eenheid binnen de partij. Het interim-partijbestuur nam de aanbevelingen over en komt zondag met een aantal voorstellen.

GroenLinks

Dagblad van het Noorden: GroenLinks kiest nieuwe voorzitter

NRC: Congres GroenLinks neemt afscheid van Sap en kiest nieuw partijbestuur

Foto-cc: Jan de Laat

Geef een reactie

Laatste reacties (24)