124

GroenLinks heeft weer zin in Europese gemeenschap

Partij presenteert essay 'Macht pakken met Europa' met zaken die door Europa geregeld moeten worden 

Afgelopen vrijdag publiceerde het kabinet een lijst met onderwerpen die niet langer op Europees niveau geregeld moeten worden. GroenLinks draait het maandag om en presenteert een lijst van zaken die wel door de EU geregeld mogen worden. “Partijen proberen elkaar af te troeven met zo lang mogelijke lijstjes van uit Europa terug te halen bevoegdheden. Het debat over Europa dreigt hiermee een exercitie in geheugenverlies en zelfoverschatting te worden”, aldus GroenLinks.

GroenLinks_machtpakkenmeteuropa by Joop_nl


In aanloop naar de verkiezingen volgend jaar presenteren fractievoorzitter Bram van Ojik en Europarlementariër Bas Eickhout maandag hun visie op de Europese Unie. Hoewel het anti-EU geluid de afgelopen jaren steeds luider is gaan klinken, zijn er volgens de partij ook zaken die beter op Europees niveau geregeld kunnen worden. Het is een tegendraads geluid dat eigenlijk alleen nog bij D66 te horen is. Voor bepaalde zaken moeten overheden zo nu en dan soevereiniteit inleveren, aldus GroenLinks. Het kabinet moet durven dit toe te geven.

Het kabinet presenteerde vrijdag een lijst met onderwerpen waar Europa van moet afblijven. De lijst is met veel bombarie aangekondigd terwijl er tamelijk kleine dingen in staan. “Zoals dat Europa niet over schoolmelk gaat. Dat vinden wij ook. Maar ga je daar nu een punt van maken, als je het hebt over de toekomst van Europa?” aldus Van Ojik.

De concrete punten op het lijstje zijn bovendien niet zo belangrijk. Het gaat er meer om dat Nederland een signaal afgeeft. Premier Rutte zei vrijdag nog: “De beweging is nog belangrijker dan de concrete punten. Er ligt nu voor het eerst een lijst met wat Europa niet moet doen.”

Volgens Van Ojik is het kabinet dubbelhartig. Enerzijds wordt bij monde van minister Timmermans aangekondigd dat op financieel-economisch gebied meer Europees toezicht, monitoring en handhaving nodig is. Ook op andere terreinen als energie, klimaat, asiel en immigratie, wil het kabinet juist meer Europa. Anderzijds probeert het kabinet die – onpopulaire – punten steeds weg te moffelen. “Het is goed dat Rutte-2 […] erkent dat er geen alternatief is voor Europese samenwerking. Maar het probeert die boodschap wel steeds af te zwakken”, aldus de fractievoorzitter van GroenLinks.

GroenLinks schrijft:

Partijen proberen elkaar af te troeven met zo lang mogelijke lijstjes van uit Europa terug te halen bevoegdheden. Het debat over Europa dreigt hiermee een exercitie in geheugenverlies en zelfoverschatting te worden. Wij doen daar niet aan mee.

In een tijd waarin mensen, geld, goederen en informatie zich steeds makkelijker over de wereld verplaatsen, waarin grenzen steeds minder bescherming bieden tegen vervuiling en conflicten, kunnen politici het zich niet veroorloven om in een nationale reflex te schieten, vindt GroenLinks.

Grote bedrijven spelen regeringen tegen elkaar uit om te ontkomen aan belastingheffing en milieuvoorschriften. We moeten de internationale samenwerking versterken. GroenLinks voelt zich daartoe des te sterker geroepen, omdat we kiezen voor eerlijk delen – binnen Nederland, maar ook over grenzen heen en met toekomstige generaties. De samenwerking die nodig is om aan een eerlijker wereld te werken begint met onze buren, met Europa.

In het essay Macht pakken met Europa presenteert GroenLinks haar visie op de taken van de Europese Unie. 

Dit artikel wordt aangevuld, zodra het essay beschikbaar is.

Trouw: Lijst GroenLinks: Dit mag EU wél regelen

Geef een reactie

Laatste reacties (124)