17

GroenLinks in de aanval op conceptakkoord bezuinigingen

Kwetsbaren worden het meest geraakt voor bezuinigingen op arbeidsmarkt, jeugdzorg en de AWBZ

GroenLinks is een offensief begonnen tegen het conceptakkoord over bezuinigingen. De provincies krijgen voortaan meer zeggenschap op ruimtelijk-economische gebied, terwijl de jeugdzorg wordt ondergebracht bij gemeenten. GroenLinks roept haar partijgenoten in gemeenten en provincies op zich te verzetten tegen het conceptakkoord. Met de circa 2 miljard euro bezuinigingen worden de middelen om werklozen aan het werk te helpen wegbezuinigd.

Jesse Klaver wil dat partijleden zich verzetten tegen de bezuinigingen op terreinen als arbeidsmarkt, jeugdzorg, AWBZ en ruimte en natuur. Een concept van het akkoord is donderdagmiddag ondertekent door het kabinet, provincies, gemeenten en waterschappen, maar Klaver hoopt dat doorgang van het akkoord nog te stoppen is.

Provincies en gemeenten moeten in de toekomst efficienter en intensiever gaan samenwerken om kosten te drukken. Ook de PvdA ziet maatregelen om kwetsbaren te beschermen sneuvelen. Kamerlid Mariëtte Hamer voorspelt dat jongeren met een arbeidshandicap straks thuis komen te zitten. Volgens haar worden de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt keihard geraakt door de bezuinigingen.

Ook de FNV vakcentrale vindt de ‘kilheid’ waarmee mensen worden aangepakt ‘schokkend’, schrijft Trouw. “Het doel van de wet, meer duidelijkheid, is faliekant mislukt”, stelt FNV. “Door de uitvoering van de regeling bij gemeenten neer te leggen hebben we er straks 418”. Op drie provincies na, zijn alle provincies wel positief over de plannen. Noord-Holland, Friesland en Flevoland vinden het vernieuwde financiele plan waar flink in is gesneden te onduidelijk. Ze vrezen dat ze laten moeten opdraaien voor tekorten die zullen ontstaan.
Lees meer bij Trouw: GroenLinks roept op tot verzet tegen ingrijpend conceptakkoord

Geef een reactie

Laatste reacties (17)