24

GroenLinks inspecteert Samsoms groene hart

Minister Kamp start in achterkamertje offensief om de zin en onzin over klimaatverandering te scheiden

GroenLinks gaat testen hoe milieubewust Diederik Samsom nog is na het huwelijk van zijn partij met de VVD. Vandaag brengt GroenLinks drie oude moties van de PvdA-leider over groene energie in stemming. Volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zijn ze ‘exact’ gekopieerd.

Als alles goed gaat, stemt de PvdA-fractie voor onze moties. Zo niet, dan is Sam-soms jasje toch wat minder groen geworden door het aanschuren tegen de VVD”, zegt Van Tongeren vandaag in het AD.

Volgens haar was Samsom destijds als Kamerlid zeer intensief bezig met schone energie.

Tijdens vergaderingen van de Kamercommissie Economische Zaken waar ik ook in zat, hield hij gepassioneerde betogen in de trant van: ik kan mijn kinderen later niet onder ogen komen als we nu niet investeren in duurzaamheid.”

De moties dateren van eind 2011 en begin 2012 en gaan onder andere over het niet zomaar winnen van het controversiële schaliegas. Ook pleitte Samsom in één van de moties voor een verplichte CO2-uitstootnorm doormiddel meer biomassa mee te gaan stoken in vervuilende kolencentrales.

In de tussentijd is minister Henk Kamp (Economische Zaken) die nu over klimaatverandering gaat, bezig de zin en de onzin over klimaatverandering te scheiden. Trouw schrijft dat hij in een vertrouwelijke sessie deskundigen bijeen heeft geroepen om de controverse tussen klimaatsceptici en wetenschappers over de opwarming van de aarde te duiden. Kamp wil weten welke argumenten in de discussie op feiten zijn gebaseerd en welke op fictie.

Het KNMI en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waren bij die gesprekken betrokken net als klimaatjournalist Marcel Crok die onder andere sceptisch is over de rol van CO2 bij de opwarming van de aarde. Alle deelnemers aan de gesprekken hebben geheimhouding moeten beloven.

Het PBL en het KNMI publiceerden echter wel de stukken waar om Kamp vroeg. Daaruit blijkt dat onomstotelijk vaststaat dat sinds de industriële revolutie de aarde opwarmt, het land- en zee-ijs smelt en de zeespiegel stijgt. Ook is zeker dat uit metingen blijkt dat sindsdien de CO2 concentratie met bijna 40 procent is toegenomen en dat die veroorzaakt is door de mens.

Trouw: Kamp wil feiten over klimaat (Betaalde versie)
AD: GroenLinks test groene hart van Samsom (betaalde versie)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)