13

GroenLinks krijgt steun voor noodoplossing voedselbanken

Door het abrupt wegvallen van voedselbanken zouden dertien miljoen Europeanen geraakt worden

GroenLinks Europarlementariër Marije Cornelissen heeft steun van de Europese Commissie gekregen voor een noodoplossing voor het abrupt wegvallen van de voedselbanken. De Europese rechter verbood Europa onlangs om extra voedsel op te komen voor het hulpprogramma van de voedselbanken. Daardoor bleef nog maar een vijfde deel van het beschikbare voedsel van vorig jaar over.

Cornelissen is blij met de steun van de Europese Commissie. Deze stemt in met een noodoplossing op de korte termijn en een oplossing voor de langere termijn.

Dertien miljoen armen die zijn aangewezen op de voedselbank, zijn komend jaar niet zeker van voldoende hulp. De crisis en bezuinigingen raken deze mensen extra hard. Het is onverantwoord om de voedselhulp zo abrupt te beëindigen.

Volgens Cornelissen moet het nieuwe voedselprogramma grondig gemoderniseerd worden.

Een nieuw Europees programma voor armoedebestrijding moet mensen minder afhankelijk maken van voedselbanken en perspectief bieden voor participatie en een fatsoenlijk inkomen.

De Europese Unie kocht eerder voedsel op uit de landbouwoverschotten voor de voedselbanken in Europa. De rechter verbood Europa dit nog langer te doen omdat de overschotten steeds kleiner worden. De EU verdeelde jaarlijks voedseloverschotten ter waarde van 500 miljoen euro, voornamelijk graan, rijst, zuivel en suiker, bestemd voor armen. Twintig van de 27 EU-lidstaten maken gebruik van dat hulpprogramma.

cc-foto: Walter Schwabe

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (13)