94

GroenLinks: Kunduz niet uitbreiden, maar stekker gaat er ook niet uit

Update: Premier Rutte noemt uitbreiding missie niet ondenkbaar.... GroenLinks: Voortzetten missie in Afghanistan staat niet ter discussie

GroenLinks blokkeert verdere uitbreiding van politietrainingen in het Afghaanse Kunduz. Fractieleider Jolande Sap wil niet dat Nederlandse politietrainers ook de noordelijke Afghaanse grenspolitie gaan opleiden. Ook spreekt Sap een veto uit over de opleiding van politieagenten die buiten Kunduz gaan opereren. Dit meldt de woordvoerder van Sap aan de Volkskrant.

Update 16.40:

Premier Rutte heeft in zijn persconferentie vlak na de ministerraad aangekondigd dat het niet ondenkbaar is dat de Kunduz-missie wordt uigebreid. Het kabinet heeft daar nog geen ‘definitiet oordeel’ over, aldus Rutte. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft onmiddelijk een reactie afgegeven waarin het laat weten dat zonder politieke steun extra missietaken ‘ondenkbaar’ kunnen worden uitgevoerd. GroenLinks liet eerder weten geen uitbreiding van de missie te willen.

Eerder:

Daarmee torpedeert Sap de ‘kansen’ die premier Rutte eind 2011 – mede op verzoek van de NAVO – nog zag om de missie uit te breiden. Zonder GroenLinks heeft het kabinet geen meerderheid. Het enige wat Sap wél wil overwegen is extra aandacht voor de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Sap staat onder zware druk van haar achterban om zich kritischer op te stellen als het om de missie gaat. Op het partijcongres, morgen in Utrecht, zullen enkele afdelingen erop aandringen de steun voor de missie zelfs helemaal in te trekken. Veel leden zitten ermee in hun maag.

Sap is niet van plan tegemoet te komen aan de leden die helemaal van de missie af willen. De moties die zaterdag daartoe oproepen, worden door de fractie officieel ‘ontraden’. Sap zegt tevreden te zijn over hoe de missie tot nu toe verloopt. ‘Nieuwe ontwikkelingen en feiten kunnen voor de fractie uiteraard aanleiding zijn om de steun voor de missie te heroverwegen of de inzet te herzien’, schrijft de fractie aan de achterban.

Volkskrant: GroenLinks ligt dwars bij uitbreiding missie Kunduz

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (94)