Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks-leden willen einde Kunduz-missie

  •  
01-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_mdh1.jpg.jpg
Tientallen leden dienen motie in om Kamerfractie te dwingen steun aan politiemissie in te trekken
Tientallen GroenLinks-leden hebben aangekondigd een motie in te zullen dienen tijdens het partijcongres volgende week in Utrecht, waarin ze de Kamerfractie oproepen de steun aan de politiemissie in Kunduz in te trekken. Dat meldt dagblad Trouw.
GroenLinks-leider Jolande Sap stemde vorig jaar na een langdurige interne discussie in met de trainingsmissie. Ze beloofde hierbij de ontwikkelingen zeer kritisch te zullen volgen.
5085523732_156fe0bfd3
De leden constateren nu dat er weinig terecht is gekomen van de beloftes die destijds gemaakt zijn. Ook balen ze ervan dat de partij nu aan grote imagoschade lijdt, en dat niet het kabinet, maar GroenLinks de missie continu publiekelijk moet verdedigen.
De Tweede Kamerfractie heeft al aangekondigd dat het niet wil dat de motie wordt aangenomen. In een schriftelijk verweer stelt de fractie dat er geen aanleiding is de steun in te trekken, en dat het kabinet de toezeggingen aan GroenLinks aan het uitvoeren is. Een voorbeeld hiervan is een systeem om de opgeleide Afghaanse agenten te blijven volgen.
De steun van GroenLinks is van grote belang voor de missie, omdat gedoogpartner de PVV de missie niet wil steunen, moest het minderheidskabinet op zoek naar andere partijen. Met de hulp van GroenLinks, D66, ChristenUnie en de SGP is een krappe meerderheid in de Kamer voorstander van de politietraining.
In een geheim NAVO-rapport dat in handen is van de Britse nieuwszender BBC staat dat de Taliban in Afghanistan op grote schaal samenwerkt met de politie en het leger. De informatie komt uit verhoren van 4000 opgepakte Talibanstrijders. Volgens het rapport zouden ook zouden Pakistaanse veiligheidsdiensten nauw contact hebben met de Taliban. Pakistan heeft inmiddels gereageerd op de beschuldigingen en noemt de berichtgeving ‘lichtzinnig’ en zegt zich niet te bemoeien met Afghaanse aangelegenheden. Of er eventueel ook banden zijn tussen de Taliban en de Afghaanse politie en het leger in de regio Kunduz is niet duidelijk.
cc-foto: Isafmedia

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.