23

‘GroenLinks moet van ‘groen’ meer een handelsmerk maken’

Oud-Kamerlid Duyvendak: GroenLinks moet voorbeeld nemen aan Duitse zusterpartij. Meer opschuiven naar SP of D66 is een 'heilloze discussie'

Als het aan oud GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak ligt moet zijn partij zich veel meer richten op de groene politiek. Zo zou niet één Kamerlid milieu in zijn portefeuille moeten hebben, maar zeker drie of vier. GroenLinks moet volgens hem de ‘dubbele crisis’ aanpakken. De klimaatcrisis is volgens hem net zo belangrijk als de financieel-economische crisis.

Het groene accent moet niet alleen landelijk, maar ook gemeentelijk en provinciaal binnen de partij verankerd moet worden, vindt Duyvendak. Daarbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan de Duitse zusterpartij Die Grunen die het uiteindelijk lukte Bondskanselier Merkel te overtuigen om te stoppen met kernenergie.

Het oud-Kamerlid voelt zich sterk verbonden met het gedachtegoed van Die Grunen. Het is een partij die ontstaan is vanuit de milieubeweging. GroenLinks is vanaf het begin meer een samensmelting geweest van linkse partijen. Duyvendak denkt echter dat het niet onmogelijk is om die basis te veranderen. De invloed kan volgens hem erg groot zijn.

Zowel de de SPD als de CDU – dus zowel links als rechts – zijn gedwongen te reageren op de Grunen omdat ze bang zijn kiezers te verliezen.

De discussie over meer opschuiven naar D66 of SP noemt hij ‘heilloos’. “Je moet het allebei niet doen.”

De leider van GroenLinks moet volgens hem die groene koers belichamen. In zijn recent verschenen boek ‘Het Groene Optimisme’ schrijft Duyvendak dat de financieel-economische crisis mede de oorzaak is van het feit dat zijn partij minder werk maakt van haar groene gezicht. Jolande Sap moet GroenLinks dat gezicht teruggeven, vindt hij.

Zowel de financieel-economische crisis als de klimaatcrisis moet worden opgelost. […] Zoek de ruimte om dat verhaal ook te vertellen.

NU.nl: Oud-Kamerlid Duyvendak wil herijking partij
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (23)