33

GroenLinks: Niet alle Europese regels zijn heilig

Partij wil onder meer einde aan verkapte subsidies op fossiele brandstoffen en minder belasting op arbeid

Jaarlijks gaat er bijna 6 miljard euro verkapte subsidie naar fossiele energie als kolen, gas en kerosine. Daar moet een einde aan komen, aldus GroenLinks. De partij lanceert maandag een alternatief plan voor een duurzame economie: ‘Hart voor de toekomst’. Volgens de partij kan dit plan 12 miljard euro in 2015 opleveren. Naast het afbouwen van de verkapte subsidie komt de partij met nog een reeks bezuinigingen.

Zo moet volgens GroenLinks voortaan betaald worden voor vervuilende mobiliteit en gestopt worden met het aanleggen van asfalt. Tegelijkertijd moeten de belastingen op arbeid voor de werkgevers fors verlaagd worden, zonder dat de werknemer daar netto op achteruit gaat en moet gestopt worden met bezuinigen op natuur, cultuur en ontwikkelingshulp. Ook wil de partij meer rechten voor flexwerkers en investeren in de kinderopvang.

Jolande Sap:

Door de vervuilende industrie te laten betalen voor de uitstoot en milieukosten, maar tegelijkertijd de arbeidskosten te verlagen creëren we meer banen en krijgt duurzame innovatie eindelijk kansen in Nederland. Zo kan ons land weer opbloeien in deze crisistijd […] Onze hervormingen leveren niet alleen geld op voor de staatskas. Ze hebben naast een vergroening van de economie ook andere positieve effecten, zoals gelijke kansen op werk of een huis. Deze tijd biedt ook kansen voor de transitie naar een andere economie. Een economie die niet eenzijdig gefixeerd is op geld, maar op bloei van een mooi Nederland met oog voor toekomstige generaties.

Overige maatregelen die GroenLinks wil nemen zijn het geleidelijk afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en het versneld verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Volgens de partij leveren de plannen volgend jaar 8 miljard euro op. In 2014 wordt er dan pas voldaan aan de Europese begrotingsnorm van maximaal 3 procent tekort. De VVD, het CDA en gedoogpartner de PVV proberen momenteel in het Catshuis tot een begrotingsakkoord te komen waarmee volgend jaar al aan de begrotingsnorm wordt voldaan. In 2015 komt het tekort met de plannen van GroenLinks op 1,8 procent uit. Het Centraal Planbureau heeft de cijfers nog niet doorgerekend.

Dat Nederland zich niet houdt aan de Europese norm lijkt voor de partij van minder belang. “Ons plan pakt op langere termijn beter uit: voor de economie, de werkgelegenheid en het milieu. Bovendien komen wij onze afspraken na als het gaat om ontwikkelingssamenwerking”, aldus Jolande Sap. De ontwikkelingshulp moet van GroenLinks terug gebracht worden naar 0,8 procent van het binnenlands product, het niveau van voor deze coalitie. Brussel wil dat de Europese Unie in 2015 0,7 procent aan ontwikkelingshulp besteedt en GroenLinks wil daar aan bijdragen.

Lees hier(.pdf) het volledige plan van GroenLinks

Nu.nl: GroenLinks lanceert plan voor duurzame economie
De Volkskrant (alleen voor abonnees): GroenLinks denkt dat 8 miljard bezuinigen genoeg is

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (33)