101

GroenLinks nu wel tegen Libië-missie

UPDATE: EU besluit tot militaire missie naar Libië ... Rutte: Kamer en kabinet op één lijn...Kamermeerderheid voor; SP, PvdD, GL en PVV tegen … GL-Kamerlid El Fassed: 'Missie is zonder gemeenschappelijke strategie' … CDA, PvdA: Navo moet Khadaffi niet verjagen

GroenLinks heeft tegen de Nederlandse Libië-missie gestemd. Volgens de partij is te onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. Over de precieze Nederlandse rol verschillen bijna alle partijen van mening.

Tofik Dibi gaf op twitter de volgende uitleg:

Met pijn en moeite, maar met zoveel onduidelijkheid geen steun voor deze missie in Libie

Eerder stemde GroenLinks wel voor het handhaven van het wapenembargo door Nederlandse F16’s. Maar het handhaven van het vliegverbod boven Libisch grondgebied ging GroenLinks te ver. PvdA-woordvoerder Martijn van Dam begreep het allemaal niet meer. Hij twitterde

Wel NAVO-missie in Afghanistan, niet burgers in Libie beschermen. Ik kan GroenLinks niet meer volgen

Update 7:30 

GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed:

“De regering gaat nu bijdragen aan een missie waar alle hazen een verschillende kant oplopen. Het ontbreekt aan een gemeenschappelijke strategie. Sommige landen willen gronddoelen bombarderen en rebellen trainen of zelfs bewapenen, terwijl andere landen zoals Nederland zich willen beperken tot een no-flyzone of wapenembargo. Zo begeef je je op een glijdende schaal waar al snel geen grenzen meer zijn aan te geven. Op deze manier kunnen wij geen medeverantwoordelijkheid dragen voor de NAVO-missie”.

De VVD wil dat de F16’s ook bommen meekrijgen en gronddoelen beschieten. CDA en PvdA steunen de missie maar willen dat de militaire inzet zich beperkt tot het beschermen van de bevolking. Het verjagen van Khadaffi is een zaak van de Libiërs zelf. Trouw schrijft:

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel waarschuwde dat als er militair ingegrepen wordt in Libië, er ook verwachtingen kunnen ontstaan voor Sudan of Ivoorkust. ,,Kordaat optreden schept verwachtingen en creëert teleurstellingen”, aldus Ormel. De VVD opperde de F-16’s ook bommen mee te geven om zich beter te kunnen verdedigen. VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï vraagt zich ook af wat de politieke afweging was om alleen in de lucht vijandelijke doelen te beschieten en niet op de grond. Ook de ChristenUnie en de SGP zitten op die lijn.

D66 wil eerst meer informatie. De SP is tegen de grote hoeveelheid kruisraketten die op Libië is afgevuurd. PVV wil weten of er misschien terroristen zitten tussen de opstandelingen en gedoogt de militaire operatie niet. De partij kan zich de weigering veroorloven omdat andere partijen de minderheidscoalitie VVD-CDA al de vereiste meerderheid bezorgen.

De Pers meldt dat in Libië een Nederlander is omgekomen als gevolg van de strijd. Het zou gaan om een duiker. Over de toedracht is nog niets bekend gemaakt.

Update 13.30

Premier Rutte heeft in een reactie gezegd dat bewapening van de Libische opstandelingen door NAVO-landen voor het kabinet niet acceptabel is, meldt NRC. Rutte zegt dat de Kamer en het kabinet wat dat betreft op één lijn zitten. Het doel van de militaire missie is niet Khadaffi afzetten door bijvoorbeeld zijn tegenstanders te bewapenen, maar dat de Libische bevolking in veiligheid kan leven. Hij benadrukte nog wel dat het halen van het einddoel ‘nog wel even’ kan duren. Het zal ‘geen kwestie van weken’ zijn. Het is de bedoeling dat Nederlandse gedurende drie maanden meedoet aan de NAVO-missie.

Update 17.30
De Europese Unie heeft besloten tot een militaire operatie in Libië. De EUFOR Libie-operatie moet de humanitaire hulpverlening ondersteunen en ‘ontheemden’ beveiligen die zich moeten verplaatsen of zijn geëvacueerd.

De EU wacht een verzoek van de VN-organisatie OCHA af voordat ze in actie komt, meldt Trouw. De missie moet hooguit vier maanden gaan duren en het hoofdkwartier van EUFOR komt in Rome.

Geef een reactie

Laatste reacties (101)