Laatste update 22:40
47

GroenLinks ontslaat TK-fractiemedewerker om grensoverschrijdend gedrag

GroenLinks heeft een medewerker van de Tweede Kamerfractie ontslagen nadat hij een stagiaire tegen haar zin had gezoend en aangeraakt. Dat meldt NRC op basis van een vonnis van de Haagse rechtbank die zich uitsprak over het ontslag van de fractiemedewerker.

GroenLinks bevestigt dat het geanonimiseerde vonnis over een medewerker gaat:

Wij hebben meteen actie ondernomen en het ontslag is daar het resultaat van. Aanvankelijk werd er een traject gestart waar een officiële waarschuwing onderdeel van uitmaakte. Daarnaast werd de medewerker gesommeerd in gesprek te gaan met een arboarts, in therapie te gaan en een gesprek aan te gaan met het slachtoffer om zijn excuses aan te bieden. Tot die tijd zou hij niet terug mogen komen naar de fractie. Al snel werd besloten dat dit niet voldoende was. Daarom heeft de organisatie besloten de medewerker te ontslaan.

De aanranding zou hebben plaatsgevonden na het kerstdiner van de fractie op 18 december 2017 waarna de medewerker met collega’s en de stagiaire naar een café was gegaan. Omdat er geen treinen meer reden, zou de medewerker de stagiaire een slaapplaats hebben aangeboden. Onderweg naar zijn huis zou hij haar hebben gezoend en betast, ondanks haar duidelijke protest. Na de afwijzing zou de medewerker de stagiaire, die haar tas en haar portemonnee was verloren en dus geen taxi kon nemen, alleen achter hebben gelaten in de stad.

De rechter heeft geen uitspraak gedaan over de vraag of er sprake was van aanranding, maar vastgesteld dat er sprake is van een ‘verstoorde arbeidsverhouding’ waarbij een transitievergoeding behoort te worden toegekend.

Op dit moment wordt er onder alle medewerkers van het Binnenhof en alle ministeries onderzoek gedaan naar seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer, naar aanleiding van de #MeToo-discussie.

Cc-foto: Duncan c

Geef een reactie

Laatste reacties (47)