Laatste update 18:41
278

GroenLinks partijcongres: ‘Grote verandering, komt door kleine daden’

GroenLinks houdt zaterdag het partijcongres. Het congres is niet alleen toegankelijk voor leden maar ook niet-leden zijn welkom. Op Facebook kan je live speeches volgen van Jesse Klaver, Femke Halsema en andere prominenten. De campagne werd ook officieel gelanceerd met het thema ‘grote verandering, komt door kleine daden’. Tijdens het event is er vóór het ratificeren van het associatie-verdrag gestemd en tegen het correctief referendum.

De partij wilde de nee-beslissing aanhouden en tegen het voorstel van Rutte stemmen maar het partijcongres heeft met 58 procent een motie aangenomen om met het kabinetsvoorstel in te stemmen. De aanwezigen vonden een goede samenwerking met Oekraïne te belangrijk.

Een meerderheid van de stemmen was ook tegen de invoering van correctieve referenda in het partijprogramma. De motivatie was dat referenda onwerkbaar zijn en moeilijk samen te vatten in een ‘simpele ja-nee vraag’. Zo wordt het risico ook beperkt dat willekeurige burgers een wet kunnen afschaffen, wat de overheid betrouwbaarder maakt.

Ook werd er gestemd voor de verruiming van de aanvullende beurs om de toegankelijkheid van het onderwijs te verbeteren. De groep studenten die in aanmerking komt wordt in het voorstel groter en krijgt meer financiële ondersteuning. Verder werden er op het congres amendementen van jongerenpartij DWARS aangenomen over de legalisering van xtc, Keti Koti als nationale feestdag, anoniem solliciteren, de uitbreiding van het vaderschapsverlof en een verruiming van de mogelijkheden tot een vrijwillig levenseinde.

Andere dingen die GroenLinks wil aanpakken en onder andere in het partijprogramma staan zijn de macht en bonussen in de financiële sector, meer investeringen in groene energie, een sterk anti-discriminatiebeleid, de aanpak van belastingontduiking, gelijke kansen in het onderwijs en het verminderen van inkomensongelijkheid.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (278)