28

GroenLinks: Peters en Braakhuis uit de Kamer

Braakhuis vindt politiek te zwaar, Peters ziet rol buitenland in debat afnemen

GroenLinks Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis zullen na de verkiezingen niet terugkeren in de Kamer. Via een persbericht op de website van GroenLinks wensen ze de nieuwe kandidaten succes met de komende campagne en het realiseren van de GroenLinks idealen.

In het persbericht dat GroenLinks iets na 15.00 uitstuurde staat dat de Kamerleden hun aanstaande kandidatuur hebben ‘ingetrokken’. Eerder was al verklaard dat alle Kamerleden kandidaat zijn. Eerder liet Ineke van Gent weten geen kandidaat te zijn. Tofik Dibi heeft aangegeven op de 10e plaats te willen komen. In de peilingen staat GroenLinks nu op 5 a 6 zetels. De partij heeft nu tien zetels in de Kamer. 

Peters zegt in een verklaring dat ze zin heeft om weer iets anders te doen:

Het was een waanzinnig eervolle uitdaging om in deze woelige tijd als Kamerlid vanuit de oppositie politieke verhalen te maken en ik hoop een bijdrage te hebben geleverd aan de Nederlandse inzet in het buitenland, de rol van kunst en cultuur in onze democratie en aan versterking van de open samenleving. Daar ligt mijn motivatie. Bij de komende verkiezingen zal het zwaartepunt van het debat bij andere zaken liggen. Ik heb zin om weer andere dingen te doen en ga me daar deze zomer op beraden.

Peters kwam vorig jaar zomer zwaar onder vuur te liggen in media als HP /De Tijd en de Volkskrant. Haar werd belangenverstrengeling verweten toen ze nog als diplomaat werkte in Afghanistan. Volgens Sap had Peters indertijd wel onzorgvuldig gehandeld maar was het niet ernstig.

Voor Bruno Braakhuis is er een andere reden. Het woordvoerder financiën en economische zaken merkt toch dat de politiek hem minder motiveert dan het bedrijfsleven waar hij vandaan komt.

De afgelopen tijd heb ik hier lang en diep over nagedacht. Na de val van het kabinet moest ik veel eerder nadenken of ik me nog beschikbaar wilde stellen voor een nieuwe periode van mogelijk vier jaar. Ik heb besloten dit niet te doen. Dit werk heeft prachtige kanten en ik ben buitengewoon dankbaar, dat GroenLinks me de kans heeft geboden om dit werk te mogen doen. Maar ik verlang tegelijkertijd ook terug naar het bedrijfsleven, waar ik ook vandaan kom. Kamerlid zijn betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week politicus zijn. Dat legt een enorm beslag op tijd en op aandacht, want in de mediacratische democratie bestaat privé nauwelijks meer. Dan moet je zoveel van dit vak houden, dat je dat er voor over hebt. Dat heb ik niet in die mate. Ik ben trots op wat ik heb bereikt, en dat draag ik graag over aan mijn opvolger.

Dinsdag werd duidelijk dat GroenLinks, SP en de PvdA een lijstverbinding aan gaan. Het is voor het eerst dat drie linkse partijen gezamenlijk een verbinding van de kieslijsten aangaan. Er waren eerder verbinden tussen de PvdA en GroenLinks en tussen de SP en GroenLinks.

Persbericht GroenLinks: Peters en Braakhuis ‘trekken hun kandidatuur 2e Kamerverkiezingen in.’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)