18

GroenLinks: Plaats Defensie onder curatele van de Tweede Kamer

De bedrijfsvoering van het ministerie van Defensie moet onder curatele komen te staan van de Tweede Kamer. Dat vindt GroenLinks. Volgens Kamerlid Isabelle Diks is er de afgelopen jaren te veel misgegaan binnen Defensie en is het ministerie niet in staat de problemen zelf op te lossen. Woensdag dient GroenLinks een voorstel in aan de Kamer.

Wat het voorstel van GroenLinks concreet inhoudt, is dat staatssecretaris Visser van Defensie voortaan de Tweede Kamer ‘nauwkeurig en voortdurend’ betrekt bij alle projecten van Defensie, zowel op het gebied van voortgang als financiering. Tegelijkertijd wordt door accountants gecontroleerd of de staatssecretaris de Kamer wel juist voorlicht. Een dergelijke manier van werken gebeurde in het verleden bij bijvoorbeeld de Betuwelijn.

Defensie is de laatste jaren veelvuldig met misstanden in het nieuws gekomen. Te denken valt aan het gebruik van de kankerverwekkende stof Chroom-6 in gebruikte verf, ondermaatse leefomstandigheden in de barakken, gebrek aan munitie en kleding en onveilig materieel. In hoeverre een meerderheid van de Kamer het voorstel van GroenLinks zal steunen, is onbekend.

Bron: NRC / cc-foto: Jesterhat84

Geef een reactie

Laatste reacties (18)