49

GroenLinks-politici stappen op na leugen over relatie

Partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks hebben gisteravond laat hun aftreden aangekondigd, nadat bleek dat de twee niet eerlijk waren geweest over de aanvangsdatum van hun liefdesrelatie. Het tweetal biechtte vorige week op dat ze een relatie hadden. De zaak lag gevoelig omdat Meijer als voorzitter onder meer functioneringsgesprekken met Kamerleden – en dus ook met Grashoff – moest voeren. Bovendien is de voorzitter met de medebestuursleden ook eindverantwoordelijk voor de selectie van kandidaat-Kamerleden. Meijer bood vorige week aan om de functioneringsgesprekken over te dragen en Grashoff liet weten dat dit zijn laatste periode als Kamerlid zou zijn. Daarmee leek de kous af.

Dinsdag bleek echter dat Meijer en Grashoff al ruim voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar een relatie hadden, terwijl ze zelf verklaarden dat die in april was begonnen. Daarop gingen de alarmbellen af en GroenLinks – dat in de laatste peilingen de tweede partij van het land is – spreekt nu van ‘een vertrouwensbreuk’. De Volkskrant schrijft:

Partijleider Jesse Klaver wijst erop dat er vorige week ‘stevig is doorgepraat en indringend gevraagd: is dit het hele verhaal? Als vervolgens blijkt (…) dat de relatie eerder is ontstaan, dan is het vertrouwen beschaamd.’… Klaver noemt het ‘klote om op deze manier afscheid te moeten nemen van twee collega’s die veel voor onze partij hebben betekend’. Het is volgens hem ook ‘niet aan anderen om te oordelen over de liefde tussen twee mensen’. Maar ‘wel is het zo dat, in een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, je blind op elkaar moet kunnen vertrouwen en zeker moet weten dat iemand de waarheid spreekt.’

Grashoff zat van 2010 tot 2012 in de Tweede Kamer en keerde daar in 2015 terug. In de tussentijd was hij partijvoorzitter. Meijer volgde hem in 2015 op.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)