Laatste update 23:41
32

GroenLinks roept Aboutaleb op het matje om schandtweets politie Rotterdam

Enkele agenten van de politie Rotterdam Centrum scheppen er een bijzonder genoegen in dakloze mensen nog een trap na te geven én daar vervolgens op twitter over op te scheppen. De Rotterdamse raadsfractie van GroenLinks is er klaar mee en eist dat burgemeester Aboutaleb tekst en uitleg geeft.

Schermafbeelding 2017-01-04 om 17.39.37

De laatste tweet die de woede van twitter wekte ging over het afpakken van een jas. Politieagent ^BG meldde op het twitteraccount van de politie dat hij enkele daklozen slapend had aangetroffen en hen had weggestuurd, maar niet voordat hij een van hen zijn jas afpakte alvorens hem de vrieskou in te sturen. De jas bevatte een beveiligingsembleem en dat mocht volgens de overijverige diender niet.

Vorig jaar maakten de agenten ook al geen vrienden op twitter. Nadat ze meerdere malen daklozen ’s nachts uit hun slaap hadden gewekt wegens het ‘veroorzaken van overlast’, werden zij door de agenten ook nog herkenbaar op de foto gezet voor op twitter.

‘Eerst daklozen vernederd met tweets. Nu jas afgepakt terwijl het buiten vriest. Bah,’ schreef GroenLinks-Raadslid Arno Bonte op twitter. En hij is bij lange na de enige niet die zich er kwaad over maakt. Filmmaker Willem Bosch vroeg zich af of de agenten niet ook nog de broek en schoenen van de daklozen hadden kunnen afpakken en advocaat Richard Korver maakt korte metten met de bewering dat de dakloze man geen beveiligersjas zou mogen hebben: ‘Bedrijf bepaalt of het kleding in bruikleen geeft of schenkt. Staat dus idd niet in de wet.’

Joop sprak met Bonte over de onvrede van zijn partij met de praktijken van de politie Rotterdam Centrum:

‘Wij willen dat de burgemeester hier ogenblikkelijk een einde aan maakt. De laatste tweet [van de politie Rotterdam Centrum] past ook in een patroon. Voor de kerst was de politie begonnen met een winteroffensief tegen daklozen. Daarbij werden tweets geplaatst als “wekservice” en “daklozen veroorzaken overlast” waarbij de daklozen ook herkenbaar in beeld werden gebracht. Wij hebben toen al vragen gesteld, waarna de tweets stopten en de politie ook excuses aanbood. We hadden gehoopt dat daarmee de kous af zou zijn, maar helaas wordt het nu gewoon weer voortgezet.’

Het debat met de Rotterdamse burgemeester vindt volgende week plaats.

Update: Op Facebook is een evenement aangemaakt om winterjassen in te zamelen voor daklozen. De jassen kunnen zaterdag op de stoep van het politiebureau in het Rotterdamse centrum worden afgeleverd. Op Facebook schrijft initiatiefnemer John Hijnen:

‘De politie in Rotterdam pakte een jas af van een dakloze, omdat het kennelijk een jas van een beveiliger is geweest gezien het “V-tje” op de borst. Er wordt veel over geklaagd richting de Politie, want het is nou niet het warmste seizoen van het jaar.

Ik ben benieuwd hoeveel klagers ook écht in actie willen komen.
Daarom organiseer ik Zaterdag 7 januari een inzameluurtje voor het politiebureau aan het Doelwater naast het stadhuis. Heb je een winterjas over? Kom die dan inleveren!
Heb je geen winterjas over, maar vind je dit weél een goede actie?
Geef dan aan dat je interesse hebt in dit evenement en nodig al je vrienden uit!

Ik neem zelf sowieso een winterjas mee, dus het slachtoffer is in ieder geval een beetje geholpen. (Mocht iemand weten wie het is, dan geef ik hem die jas nog liever direct!)’

Geef een reactie

Laatste reacties (32)