28

GroenLinks: Rutte moet emancipatieportefeuille op zich nemen

'Nederland moet weer in top tien van wereld emancipatie-index aan het eind van deze kabinetsperiode'

De minister president van Nederland en in het bijzonder Mark Rutte mag zich wel wat extra inzetten voor emancipatie. Dat vindt GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent. Nederland staat met de 17’de plek op de wereld emancipatie-index achter landen als Sri Lanka en de Filipijnen. Om weer terug te komen in de top tien moet de minister-president zelf de emancipatieportefeuille naar zich toetrekken vindt Van Gent.

Mark Rutte kan wel beweren dat het toeval is dat van zijn team van twintig bewindspersonen er maar vier vrouw zijn, maar dat is het natuurlijk niet. We moeten af van het idee dat in Nederland de emancipatie wel zo’n beetje voltooid is. Dat blijkt wel uit de duikeling die we hebben gemaakt op de wereldranglijst”, zegt Ineke van Gent in een persbericht.

Nederland is binnen twee jaar afgegleden van de 9de naar de 17de plek op de Global Gender Gap Index. Omdat emancipatie meerdere beleidsterreinen overstijgt, past de portefeuille uitstekend bij de minister-president vindt Van Gent. “Het heeft te maken met werk, met onderwijs, de zorg, de positie die vrouwen en mannen innemen. Daarom past emancipatie goed bij het takenpakket van de minister-president. Bovendien hebben de coalitiepartijen de mond vol van het beschermen van de rechten van de vrouw. Laten ze daar nu ook maar eens echt werk van gaan maken.”

Lees meer op Joop over de Global Gender Gap Index:
Gelijkheid man-vrouw in Sri-Lanka beter dan in Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (28)