Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks, SP en CDA: geef Paleis op de Dam terug aan Amsterdammers

  •  
13-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
paleisdam

© cc-foto: Coenvanderwoude

Als het aan de Amsterdamse gemeenteraadsfracties van GroenLinks, SP en CDA ligt, wordt het Paleis op de Dam weer teruggegeven aan de Amsterdammers. Hoewel het gebouw, dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd als stadhuis, enkele maanden per jaar open is voor bezoekers, wordt het hoofdzakelijk gebruikt voor staatsbezoeken en bijeenkomsten van het koninklijk huis. Dat het Paleis nu in handen is van de Oranjes is menige Amsterdammer een doorn in het oog. Zo wordt het straatnaambordje van de belendende Paleisstraat af en toe voorzien van een sticker met de tekst ‘Stadhuisstraat’.
GroenLinks, SP en CDA menen dat het koninklijk huis het pand best kan delen met Amsterdam.
"Het Paleis op de Dam is een bijzonder groot gebouw van 25.000 m2 en met zeven verdiepingen. En een groot deel daarvan wordt dus zelden gebruikt. GroenLinks, SP en CDA stellen daarom voor dat, naast het huidige gebruik, het paleis elementen van de oorspronkelijke functie als stadhuis voor alle Amsterdammers terugkrijgt."
Volgens de drie partijen kan het Paleis onder meer worden gebruikt voor trouw- en inburgeringsceremonies, maar ook aan andere publieke en maatschappelijke functies. De fracties zouden graag zien dat het Paleis vanaf 2025 weer beschikbaar komt voor Amsterdammers. Dat jaar viert de hoofdstad haar 750-jarig bestaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.