63

GroenLinks start petitie voor goedkoper en beter Europees treinverkeer

Terwijl de zorgen over de groei van het vliegverkeer toenemen en Schiphol met steun van het kabinet maar doorgroeit, blijft het kwakkelen met het beste alternatief: de trein. GroenLinks is daarom een petitie gestart met als eis: Maak van de trein de goedkoopste én makkelijkste optie voor reizen tot 750 km.

Vliegtickets worden steeds goedkoper, terwijl treintickets duurder worden. Voor zo’n 40 euro vlieg je naar Praag terwijl een enkeltje met de trein bijna 180 euro kost en je 11 uur onderweg bent. Dit is de wereld op zijn kop. Van de vluchten die van Schiphol opstijgen, vliegt 35 procent niet verder dan 750 kilometer. Daarom vinden wij: Reizen tot 750 kilometer moeten het goedkoopst en makkelijkst worden per trein. Sluit je aan en steun onze actie.

Binnen enkele uren is de petitie al door bijna drieduizend mensen ondertekend. Europarlementariër Bas Eickhout en Tweede Kamerlid Suzanne Kröger willen onder meer dat de oneerlijke concurrentie stopt: “De luchtvaartsector draait op subsidie en belastingvoordeel. Zo betalen luchtvaartmaatschappijen geen belasting op kerosine en zit er geen btw op vliegtickets. Het is een politieke keuze om vliegen zo goedkoop te houden.”

De petitie is hier te vinden.

Het Europese nachttreinennetwerk kent trouwens een interessante witte vlek. In 2016 is de laatste internationale nachttrein uit Nederland vertrokken. Misschien kan daar ook wat aan gedaan worden. GroenLinks vroeg daar vorig jaar november om.

cc-foto: Rob Dammers

Geef een reactie

Laatste reacties (63)