23

GroenLinks: sterrensysteem voor gas

Initiatiefwetsvoorstel kamerlid Van Tongeren... Consument moet schaliegas kunnen weigeren...

Terwijl GroenLinks nog actie voert tegen het proefboren naar schaliegas, komt kamerlid Liesbeth van Tongeren met een wetsvoorstel dat moet voorkomen dat de consument straks via een achterdeur toch schaliegas krijgt opgedrongen. Ze wil dat consumenten schaliegas kunnen weigeren. Een sterrensysteem dat aangeeft hoe duurzaam het gas is, moet daarbij helpen.

Hoewel het kabinet nog een besluit moet nemen over proefboringen naar schaliegas, wil Van Tongeren nu al regelen dat de consument straks niet tegen zijn wil op schaliegas staat te koken. Want ook als Nederland zou afzien van boren naar schaliegas, dan is er altijd nog de kans dat er geïmporteerd schaliegas door de leidingen stroomt. Bij de afname van stroom en bijvoorbeeld  autobrandstof kunnen consumenten en bedrijven nu kiezen voor schonere varianten. Voor gas bestaat deze keuzevrijheid nog niet. Volgens het initiatiefwetsvoorstel van Van Tongeren worden energieleveranciers verplicht helder aan te geven welk type gas zij leveren. Ze denkt daarbij aan een sterrensysteem waarbij gas met één ster het slechtst is voor mens en milieu en gas met vijf sterren het best. Schaliegas zou het dan uiteraard met maar één ster moeten doen. Van Tongeren:

“Consumenten willen geen risico op vuil drinkwater voor de inwoners van Brabant, maar ook niet voor mensen in China en de VS. Dus geen schaliegas. Maar ook gaswinning in Rusland geeft  forse milieuproblemen. Door labeling hebben mensen de keuze hier niet aan bij te dragen.”

Dat Van Tongeren nu een sterrensysteem bepleit, komt omdat ze geen steun verwacht voor een wetsvoorstel waarmee schaliegas aan banden zou worden gelegd. Op BNR zegt ze:

Een heleboel andere partijen zijn wel voor consumentenkeuze. Ook de VVD zegt dat we moeten kunnen kiezen uit verschillende kwaliteiten. Dus begin ik eerst daar, dan zullen de leveranciers zien dat er geen markt is voor schaliegas en wordt er vervolgens niet naar schaliegas geboord.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)