14

GroenLinks trekt mogelijk stekker uit Kunduz-missie

Aan harde voorwaarden voor steun aan de missie wordt niet voldaan ... Opzeggen steun aan missie is louter symbolisch

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks gaat deze week overleggen of nog langer politieke steun zal worden verleend aan de politie-trainingsmissie in Kunduz. Bij de instemming met de missie stelde de partij strenge voorwaarden. Deze worden al enige tijd niet meer nageleefd. Dat is een mogelijke reden om de steun in te trekken. Mocht de partij daartoe beslissen, dan is dat alleen een politiek gebaar: de missie gaat gewoon door.

Eén van de voorwaarden voor steun aan de misse was dat de Afghaanse civiele agenten die door Nederland worden getraind alleen binnen de grenzen van de provincie Kunduz aan het werk zouden gaan. Achteraf blijkt dat tientallen agenten toch elders aan het werk zijn. De belangrijkste eis van GroenLinks: agenten die door Nederland zijn opgeleid, mogen niet meedoen aan offensief geweld van de Afghaanse regering.

Binnen de partij is de Kunduz-operatie zeer omstreden. Dat schreef GroenLinks-partijleider Bram van Ojik onlangs aan de leden. Nu is er een kans dat GroenLinks de handen er van af trekt. Van Ojik:

Wij zijn niet blij. Het is nu al heel lang een onduidelijke situatie. De meerderheid in de Kamer wil pas eind januari weer over Kunduz debatteren. Maar wij hebben groeiende zorg omdat niet aan onze voorwaarden wordt voldaan. Daarover maken we de komende dagen de balans op.

Trouw (betaalde editie): Rammelende missie knelt in GroenLinks

Geef een reactie

Laatste reacties (14)