41

GroenLinks: Val kabinet kans om JSF te dumpen

Kamerlid Mariko Peters: JSF heeft grote financiële gevolgen, rompkabinet mag zich hierover niet buigen

Nu het kabinet is gevallen, mag het resterende rompkabinet geen besluit kan nemen over de aanschaf twee JSF-toestellen. Dat vindt GroenLinks. Ook moet Nederland definitief uit de JSF-testfase stappen, omdat voor een besluit tot definitieve deelname waarschijnlijk geen meerderheid in de Tweede Kamer is. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters maandag.

De besluiten rondom de JSF vergen afweging en hebben grote financiële gevolgen voor de toekomst”, zegt Peters. “Om die reden zijn ze controversieel en moet dit kabinet zich hier niet meer over buigen.

GroenLinks vindt, met het oog op de huidige economische crisis en de noodzakelijke bezuinigingen die daaruit voortkomen,  dat zo snel mogelijk moet worden besloten om uit het gehele JSF-project te stappen.

De partij is altijd tegen de Nederlandse deelname aan het JSF-project geweest. Inmiddels is duidelijk geworden dat de militaire toestellen meer gaan kosten dan in eerste instantie is begroot en is het project vertraagd.

Peters diende maandag schriftelijke vragen in over beëindiging van de Nederlandse deelname aan de JSF-testfase en de aanschaf van de testtoestellen.

Update 22:00 Staatssecretaris De Vries zegt dat het besluit over de JSF wordt uitgesteld.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (41)