15

GroenLinks vindt Kamermeerderheid voor initiatiefwet kolentax

Na PvdA, SP en D66 ook ChristenUnie en PvdD voor belasting op gebruik van steenkool

GroenLinks heeft maandag een Kamermeerderheid gevonden voor haar initiatiefwet om de bouw van kolencentrales te voorkomen. Op een campagnebijeenkomst van Greenpeace zegde naast PvdA, SP en D66 ook de Christenunie haar steun toe. De Partij voor de Dieren deed dat ook al, zodat de wet op 76 stemmen mag rekenen.

In een persbericht schrijft de partij:

GroenLinks vindt het vreemd dat energiebedrijven nu geen belasting over kolen hoeven te betalen. Eigenlijk wordt de vervuiler zo gesubsidieerd. Met de wet wordt de belasting op het gebruik van steenkool flink verhoogd, zodat het voor energiebedrijven onrendabel wordt om in ouderwetse kolencentrales te investeren.

Om de wet uiterlijk 16 juni behandeld te krijgen, moeten twee hobbels worden genomen. In de eerste plaats moet een extra advies van de Raad van State over een verplichte CO2-norm voor energiecentrales op tijd binnen zijn. Dat advies is nodig vanwege een amendement van PvdA, Christenunie en GroenLinks. Daarnaast is de steun van alle voorstanders nodig om ruimte op de agenda te maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)