Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks wil af van Europees verhuiscircus

  •  
23-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ep_300.jpg
Meerderheid parlementariërs wil permanent naar Brussel ... Regeringsleiders houden beslissing tegen
Het Europees parlement is het verplichte en geldverslindende gependel tussen Straatsburg en Brussel zat. De volksvertegenwoordigers hebben daarom twee ‘verplichte’ vergaderweken in één week gepropt. Stopzetten van het circus blijkt lastig omdat de verhuizing is vastgelegd in verdragen.
Het Europees parlement vergadert vier dagen per maand plenair in Straatsburg, de overige vergaderingen vinden plaats in Brussel. Daartoe reizen duizenden ambtenaren, politici en medewerkers heen en weer tussen de Belgische en Franse stad. Dat kost jaarlijks zo’n 200 miljoen euro.
6865511207_01c15fafe0
GroenLinks wil dat er een einde komt aan dat circus. Een meerderheid van de parlementariërs is het daarmee eens. Maar helaas:
Omdat Straatsburg als zetel voor het Europarlement in Europese verdragen is vastgelegd, kunnen alleen de regeringsleiders (waaronder de Nederlandse minister-president) besluiten om Straatsburg af te schaffen. Helaas blokkeren de fracties van de christen- en sociaaldemocraten in het Europarlement een openbaar debat en resolutie over Straatsburg, terwijl dat juist de manier is om druk te zetten op de regeringsleiders.
Dinsdag proberen de Europese Groenen de kwestie opnieuw op de agenda te zetten. In Straatsburg.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.