Laatste update 13:03
72

GroenLinks wil dat Amsterdam geweerde reddingsschepen Middellandse Zee opvangt

Het kabinet wil Nederlandse schepen die op de Middellandse zee patrouilleren om drenkelingen en vluchtelingen in gammele bootjes te redden van de verdrinkingsdood aan de ketting leggen. Christelijke landen als Malta en Italië weigeren reddingsschepen als de Aquarius (foto) met aan boord tientallen of honderden geredde mannen, vrouwen en kinderen de toegang tot de havens.

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Amsterdam kiest voor een andere koers. De partij wil dat Amsterdam de schepen en hun passagiers verwelkomt. Dat schrijft raadslid Tirza de Fockert namens de fractie in Trouw:

Wij staan voor een heldhaftig, vastberaden en barmhartig beleid voor iedereen die onze hulp nodig heeft. Dat past bij Amsterdam. Onze stad biedt al eeuwenlang een veilige haven aan mensen die worden vervolgd, onderdrukt of verbannen. Wie levens redt van mensen die zo kwetsbaar zijn dat ze het als enige uitweg zien om de helse tocht over de Middellandse Zee te ondernemen, moet op ons kunnen rekenen. Schepen die mensenlevens redden leg je niet aan de ketting. Die haal je veilig de haven binnen, en je laat ze vrij uitvaren om door te gaan met hun werk. Als EU-lidstaten ze dan toch toegang weigeren, zijn ze wat GroenLinks betreft welkom in de haven van Amsterdam. Ook als de Nederlandse overheid of de EU ze willen weigeren.

De fractie is geïnspireerd door andere grote Europese steden zoals Barcelona, valencia, Madrid, Grenoble, Lissabon, Napels en Palermo, die lid zijn van het netwerk Fearless Cities en progressieve politiek in de praktijk brengen nu er in veel landen nationaal een gure conservatieve en populistische wind waait.

In het coalitieakkoord hebben GL, D66, PvdA en SP aangegeven dat Amsterdam zich bij deze beweging van Fearless Cities aansluit. Laten we de idealen van Fearless Cities in de praktijk brengen door het volgende schip dat vluchtelingen uit de Middellandse Zee redt uit te nodigen in Amsterdam.

Ra Boe / Wikipedia, Aquarius (alt Meerkatze) (Ship) 04 by-RaBoe 2012, CC BY-SA 3.0 DE

Geef een reactie

Laatste reacties (72)