34

GroenLinks wil doorslag geven bij pensioenakkoord

Fractievoorzitter spreekt zich uit op partijcongres ... Van Ojik past voor de 'eigen schuld, dikke bult' samenleving waar kabinet op aanstuurt

GroenLinks-partijleider Bram van Ojik wil alleen verder praten over de pensioenplannen van het kabinet als zijn partij de doorslag kan geven. Zijn inzet is een eerlijker pensioenplan.

Dat zei hij op het partijcongres van GroenLinks in Utrecht, zaterdag. Komende maandag staat het pensioenakkoord op de agenda. De coalitie sluit misschien een akkoord met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP. Afhankelijk van wat maandag de uitkomst is, gaan de gesprekken dinsdag verder met het CDA en GroenLinks, maar Bram van Ojik wil alleen meedoen als zijn partij de doorslag kan geven.

Van Ojik waarschuwt voor een ‘rechts pensioenakkoord’, waar hij niet niet voor zal tekenen:

We hebben wekenlang met het kabinet om de tafel gezeten en nu kiezen kabinet en gedoogpartners er voor om andere geluiden buiten te sluiten. GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel te zitten. Alleen als wij beslissend zijn, zodat we het slechte pensioenplan echt eerlijker kunnen maken, zijn we van de partij.

Het kabinet wil belastingvrij sparen voor het pensioen beperken tot 1,75 procent van het inkomen, maar GroenLinks vindt dat percentage te laag. Daarbij wil GroenLinks pensioensparen voor de hogere inkomens meer beperken dan nu in de plannen staat.

In zijn toespraak uitte hij kritiek op het huidige kabinetsbeleid, vooral op het gebied van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de inkomensverschillen. Hij vindt dat het kabinet koerst op een ‘eigen schuld, dikke bult’ samenleving en daar wil hij niet in leven. Van Ojik:

Het kabinet doet nu alsof het mensen hun eigen schuld is dat ze geen werk kunnen vinden. Ze zullen wel meer geld willen, meer controle nodig hebben en meer boetes. We hebben een recordaantal werklozen en daar komen er volgend jaar 70.000 bij. En dan zou het de schuld van mensen zelf zijn? Ik stoor me daar ontzettend aan.


Lees de volledige toespraak van Bram van Oijk hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)