57

GroenLinks wil kortere werkweek

Van Ojik: een werkweek van 32 uur is eerlijker

GroenLinks-leider Bram van Ojik pleit voor een werkweek van 32 uur. De kortere werkweek maakt onderdeel uit van het plan dat de GroenLinks-partijleider vanavond samen met wethouder Andrée van Es uit Amsterdam presenteert. Naast een kortere werkweek pleit Van Ojik ook voor gerichtere scholing, flexibele bijstand en minder belasting op arbeid.

Het stoort Van Ojik dat de verantwoordelijkheid voor het vinden van een baan geheel bij werkzoekenden wordt gelegd door het kabinet. Volgens GroenLinks gaat het huidige beleid uit van het idee dat werkzoekenden meer geprikkeld en gestraft moeten worden, zodat ze zich gaan aanbieden op de arbeidsmarkt. Van Ojik:

Maar er ís helemaal geen werk. En het kabinet staat er bij en kijkt er naar. Men hoopt dat de economie verder aantrekt en dat daarmee ook de werkgelegenheid weer groeit, terwijl dat verre van zeker is.

GroenLinks wil dat het voor werknemers en werkgevers makkelijker wordt om over te gaan naar een 4-daagse werkweek:

Ouders rennen heen en weer tussen kinderdagverblijf en werk en komen tijd tekort voor bijvoorbeeld zorgtaken. Dankzij de bezuinigingen van het kabinet Rutte-Asscher op de zorg komen er tegelijkertijd veel zorgtaken bij. Er staan veel te veel mensen aan de kant en ondertussen is werken voor de mensen die wél een baan hebben haast topsport geworden. We moeten het werk dat er is eerlijker delen. Daar krijgen we allemaal meer zekerheid voor terug.

cc-foto: FMS

Geef een reactie

Laatste reacties (57)