81

GroenLinks wil kraanwater bij de wijn

Kamerlid Jesse Klaver: Beter voor milieu en portemonnee ... Wetsvoorstel volgt bij 25 duizend handtekeningen op petitie

Uw glas water bij de wijn (of koffie) moet gewoon uit de kraan komen en gratis zijn, vindt GroenLinks. Dat bespaart immers geld en is beter voor het milieu, zegt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver op nieuwssite NU.nl. GroenLinks vindt ook dat cafés en restaurants moeten worden verplicht desgevraagd gratis kraanwater te leveren bij een bestelling. Als 25 duizend mensen dit idee via een petitie steunen, dient de partij een wetsvoorstel in.

Klaver op NU.nl:

Het Nederlandse kraanwater is van hoge kwaliteit. En toch moet je vaak een duur watertje bestellen als je een glas water bij je eten wilt. Dat is een ergernis van mensen.”

Klaver rekent voor dat door de productie, verpakking en het transport van een plastic flesje 500 keer zoveel CO2 wordt uitgestoten als bij het uitserveren van kraanwater. Voor een glazen flesje betekent dit 1324 keer meer uitstoot.

Vrijdag lanceert Klaver de petitie. Dat met een eventueel wetsvoorstel horeca-ondernemers worden gedupeerd, omdat ze minder aan drankinkomsten ontvangen, zal volgens Klaver wel meevallen. “Ik heb zelf in de horeca gewerkt, ook toen water nog gratis was. Mijn ervaring is dat kraanwater vooral als toevoeging bij een ander drankje, zoals koffie of wijn, wordt besteld.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de belangenbehartiger van 20.000 horeca-ondernemers, vindt het absoluut een slecht idee om ondernemers te verplichten gratis een glaasje kraanwater te schenken aan klanten. “Laat de ondernemer vrij hoe daar mee om te gaan en ga niet extra regels erbij verzinnen”, aldus een woordvoerder tegen Frontbencher.nl.

NU.nl: GroenLinks wil gratis kraanwater in de horeca

Frontbencher: Horeca: ‘Proefballonnetje’ over gratis water slecht idee

Foto-cc: Sifu Renka

Lees ook het opiniestuk van GroenLinks-raadslid Evelien van Roemburg: Kraanwater, het beste wat er is, toch?

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)