18

GroenLinks wil maximum aan overhead in zorg en onderwijs

De hoeveelheid bureaucratie en het aantal managers in de zorg en onderwijs moet flink beperkt worden

GroenLinks wil de hoeveelheid bureaucratie en het aantal managers in de zorg en onderwijs flink beperken. Dit stelt lijsttrekker Jolande Sap naar aanleiding van de premiere van de documentaire ‘Alles van waarde’ van Frans Bromet. Sap wil dat er een maximum van twintig procent wordt gesteld aan de overheadkosten in de zorg en het onderwijs. Bij de meeste instellingen ligt dit percentage stukken hoger.

De overhead is het deel van een budget dat een organisatie aan de eigen organisatie besteedt. Het is een maat voor de efficiëntie van een organisatie. Geld dat een organisatie aan zichzelf besteedt, komt niet ten goede aan de doelen van de organisatie. Sap:

In de zorg en het onderwijs is de menselijke maat zoek. Leerfabrieken en stopwatchzorg ondermijnen het werkplezier van onderwijzers en verplegers. De bureaucratie zit hen echt in de weg. Maar die verdwijnt niet zomaar, de overheid moet er een harde grens aan gaan stellen.

Bromet keert zich in zijn documentaire tegen de schaalvergroting en managerscultuur in Nederland. Sap:

Bromet heeft een punt. Oog voor de menselijk maat is cruciaal. Rijden er nog streekbussen? Loopt het niet uit de hand met megastallen? In de politiek is dat uit zicht geraakt.

Sap doet haar voorstel voor maximum aan overhead in een gesprek met filmmaker Frans Bromet, wiens documentaire ‘Alles van waarde’ donderdagavond op televisie vertoond wordt. Het gesprek tussen Bromet en Sap is te zien op de website van GroenLinks.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)