153

GroenLinks wil nu toch af van forenzentax voor ov-reizigers

Sap draait 180 graden na storm van kritiek

Vorige week stelde Tweede Kamerlid Ineke van Gent nog dat mensen die ver naar hun werk reizen maar gewoon moeten verhuizen. De partij heeft in het Kunduz-akkoord geregeld dat de reiskostenvergoedingen op de schop gaan. Ook voor de OV-reizigers, terwijl het OV tot voor kort een paradepaardje was voor de groene partij.

Vorige week verdedigde Sap de maatregel nog met verve bij BNR:

Volgens Sap is Nederland is één van de landen waarin het meest geforensd wordt en dat komt omdat we jarenlang een fiscale tegemoetkoming hebben gekend. Maar dat is nu niet langer houdbaar, zegt ze op BNR: “We willen toe naar een duurzamere manier van wonen en werken en daar past in de toekomst een fiscale bevoordeling van ver van je werk wonen niet meer bij.

Die houding leidde tot een storm van protest op sociale media en opiniesites. Lees bijvoorbeeld deze open brief van een teleurgestelde kiezer.

Woensdagavond, tijdens het laatste debat voor het referendum over het leiderschap, werd aan Tofik Dibi de vraag gesteld van welk onderdeel uit het Kunduz-akkoord hij het liefste af zou willen. Hij antwoordde daarop dat hij de ov-reiziger zou willen sparen bij de bezuinigingen op de reiskostenvergoeding. Jolande Sap sloot zich daarbij aan en stelde dat die maatregel na 12 september zo snel mogelijk ongedaan gemaakt moet worden.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (153)