116

GroenLinks wil salarisverhoging ING-top blokkeren met spoedwet

ING Bank, die met miljarden gemeenschapsgeld gered moest worden wegens falend beleid, is van plan om het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers met ruim 50 procent te verhogen. Als aandeelhouders die beslissing volgende maand goedkeuren, verdient Hamers inclusief uitgekeerde aandelen meer dan 3 miljoen euro. GroenLinks wil met een spoedwet regelen dat salarisverhogingen van bestuurders van ‘systeembanken’ als ING, voortaan vooraf door de minister van Financiën moeten worden goedgekeurd. Zij hopen daarmee ‘de sluiproute’ waarmee het salaris van bankiers nu vaak wordt aangevuld met variabele beloningen, zoals aandelenpakketten, af te sluiten. Dat heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver vandaag aangekondigd in Buitenhof.

De wet, een aanpassing op de huidige Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen, moet komende vrijdag af zijn en voor spoedadvies naar de Raad van State worden gestuurd, zodat het voorstel nog vóór de aandeelhoudersvergadering van 23 april door de Tweede en Eerste Kamer wordt behandeld. GroenLinks rekent op brede steun in de Kamer. Volgens Klaver is de spoedwet nodig om het vertrouwen van mensen terug te winnen:

Volksvertegenwoordigers mogen het niet laten bij verkiezingsretoriek, onze taak is het om het maatschappelijke protest tegen absurde bankierssalarissen om te zetten in actie.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)