Laatste update 20:17
56

GroenLinks wil toch ‘naming en shaming’ discriminerende bedrijven

GroenLinks wil toch hardere actie tegen bedrijven die discrimineren. Te denken valt daarbij aan de inzet van mystery guests, een zwarte lijst van bedrijven waar de gemeente geen zaken meer mee doet, en mogelijk zelfs naming and shaming. Dat heeft de Amsterdamse Wethouder van Sociale Zaken Rutger Groot Wassink gezegd op AT5:

Ik wil er een beetje vanaf dat we allemaal ‘schande’ spreken van dit thema, maar er vervolgens niks aan doen. Arbeidsmarktdiscriminatie is een monster omdat het mensen aan de kant zet. We weten dat het een probleem is, maar mensen melden het ook niet altijd, daarom wil ik ook heel graag een campagne om de aangiftebereidheid te vergroten.

Groot Wassink deinst er niet voor terug om namen van bedrijven die discrimineren openbaar te maken:

Dat is absoluut iets wat ik overweeg. Ik wil het plan over een maand of twee in de gemeenteraad bespreken, dus het is niet netjes om nu alles concreet te zeggen, maar naming and shaming is absoluut één van de aspecten. Als wij een bedrijf hebben dat aantoonbaar gediscrimineerd heeft, dan moet je gewoon zeggen: dat is afgelopen. Je kan nog denken aan three strikes out of zoiets, maar er moet een keer een punt komen waarop je meer kunt doen dan alleen schande ervan spreken, ik denk dat iedereen daar ook onbehagen bij heeft, de vrijblijvendheid moet er vanaf.

Discriminatie op de arbeidsmarkt is een groot probleem, blijkt keer op keer uit onderzoek. Toch deinsde de politiek er tot op heden steeds voor terug om daadwerkelijk in te grijpen. In maart werd een enthousiast ontvangen plan om discriminerende arbeidsbureaus aan te pakken op het laatste moment geblokkeerd in de Tweede Kamer door coalitiepartijen D66 en CDA.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)