Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks wil vroegpensioen voor zware beroepen

  •  
06-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
14298760263_f9fc4bb156_o
De verhoging van de AOW-leeftijd stuit veel oudere werkenden tegen de borst. Vooral mensen in zware beroepen vinden dat zij zich hier onvoldoende op hebben kunnen voorbereiden. GroenLinks wil deze groep daarom tegemoetkomen en pleit voor een nieuwe, tijdelijke vut-regeling voor mensen in zware beroepen. De boete voor werkgevers bij vroegpensionering van werknemers zou daarbij komen te vervallen. Ondertussen moeten bonden en werkgevers plannen formuleren die het mogelijk maken dat mensen in zware beroepen in de toekomst wel tot hun pensioen kunnen doorwerken. Hoewel GroenLinks op steun van een Kamermeerderheid denkt te kunnen rekenen, zijn er nog geen concrete toezeggingen van andere partijen.
GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver:
“In mijn gesprekken met boze burgers gaat het heel vaak over de verhoging van de AOW-leeftijd. Juist mensen in de bouw, het vrachtvervoer, politie, ambulancevervoer en brandweer vinden dat ze zich daar niet op hebben kunnen voorbereiden. Niet door te sparen, niet met omscholing. Ze zijn vaak in hun tienerjaren begonnen met werken, hebben jaren meebetaald aan de vut van collega’s en dachten zelf op hun 62ste te kunnen stoppen. Dat wordt vaak 67 of nog later. Daar zit veel woede en frustratie over de politiek en de overheid. Let wel: ik ben voor de verhoging van de AOW en de pensioenleeftijd. Maar hier zit terechte onvrede.”
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.