Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks: Wob moet op de schop

  •  
30-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Peters.jpg
Mariko Peters proeft al enthousiasme voor haar initiatiefwet bij SP, D66, PvdA en PVV
De informatie-wet op de openbaarheid van bestuur, de Wob, moet verruimd worden. GroenLinks Kamerlid Mariko Peters komt met een initiatiefwetsvoorstel dat de mankementen van de Wob moet repareren. Nederland kent één van de langste termijnen ter wereld voor de WOB en dat moet volgens Peters anders. Ze wil meer naar het Amerikaanse model toe waardoor het voor burgers en journalisten makkelijker wordt om informatie op te vragen en te zorgen dat deze sneller bij de aanvrager terecht komt.
Peters vindt dat in het digitale tijdperk een bestuur dat zijn burgers vertrouwt, de luiken moet openen. Minister Donner (Binnenlandse Zaken) wil de Wob juist inperken. In een eerdere verklaring zei hij dat de Wob ambtenaren onnodig veel tijd kost. Ook vindt hij het onwenselijk dat journalisten te veel in beleidvorming neuzen. “Wetten zijn als worstjes. Je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt zijn”, zei Donner destijds.
Peters hoopt dat er een Kamermeerderheid is voor haar voorstel. In Pauw & Witteman zegt ze al enthousiasme te hebben geproefd bij de SP, D66, PvdA en de PVV. Peters wil dat er een toezichthouder komt die aanspreekbaar is voor burgers en journalisten. Ook moet deze functionaris in de gaten houden of ambtenaren verzoeken tot informatie keurig afhandelen. Zo’n functionaris heeft ook ten doel om een soort ‘cultuurverandering’ door te zetten, meent Peters.
In andere landen is het heel normaal dat overheidsambtenaren training krijgen in hoe ze met deze verzoeken omgaan. In bijvoorbeeld Engeland is dat heel normaal”, zei ze donderdagavond in Pauw & Witteman.
Het lijstje van bekende Wob-verzoeken is niet mis. Zo kwam door Wob-verzoeken aan het licht dat het ministerie van Defensie ernstige twijfels had bij deelname aan de oorlog in Irak en ook dat de overheid te laat in actie kwam om de Q-koorts aan banden te leggen.
De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de overheid vaak te gesloten is als het aankomt op het vrijgeven van informatie aan burgers. Dat zegt hij vandaag in het AD. Brenninkmeijer vergelijkt de overheid met een ‘oesterschelp’. “Er mag niets naar buiten komen”, aldus de ombudsman. Hij meent dat de overheid vaak Wob-verzoeken tegenwerkt door te proberen deze te voorkomen.
Als zo’n bewindsman het niet wil, gaat een hele batterij juristen in de Wob graven naar gronden om het niet naar buiten te brengen. Vervolgens wordt daar jaren juridisch over gesteggeld en moet het na al die jaren alsnog openbaar worden gemaakt.
Brenninkmeijer pleit voor meer transparantie.”“Je moet kunnen zien op grond van welke afwegingen en argumenten een besluit tot stand is gekomen.” Ook pleit hij er voor dat de notulen van de ministerraad openbaar gemaakt zouden moeten worden, mits ze betrekking hebben op ‘doorsnee besluitvorming’.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.