Laatste update 26 februari 2018, 07:55
106

GroenLinks zet in op monsterzege bij verkiezingen

In een bevlogen speech heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver verklaard dat zijn partij de verkiezingen gaat winnen:

We worden de grootste partij in Amsterdam, in Utrecht, in Nijmegen, we gaan besturen in meer dan 100 gemeenten. We gaan Nederland veranderen, dorp voor dorp, stad voor stad, gemeente voor gemeente.

Klaver sprak in Rotterdam, pal naast De Kuip, zo’n 2500 partijleden toe tijdens een congres. Een publiek dat veel groter is dan bij andere – grote – partijen. “Die krijgen niet eens de helft op de been.”

Hij hield de aanwezigen voor dat Rotterdam een speciale positie inneemt in het politieke landschap, dat volgens de peilingen GroenLinks er de tweede partij wordt en met extra inzet misschien zelfs de grootste.

Rotterdam, deze stad is symbolisch, de stad van hand in hand kameraden. Die stad staat voor een ommekeer. Rechts staat op verlies en links – en zeker GroenLinks – staat op winst. Lijsttrekker Judith Bokhove krijgt dan de sleutel tot collegevorming voor een nieuwe coalitie zonder de Leefbaren en hun bondgenoten van het Forum voor Democratie. Dan gaat GroenLinks deze stad veranderen.

In Rotterdam vormt GroenLinks met SP, PvdA en Nida een links verbond in een poging de rechtse coalitie die de stad de afgeloen vier jaar bestuurde te verdrijven. Klaver verwees ook naar Martin Luther King die verklaarde dat het niet gaat om zwart versus wit maar om de strijd tegen armoede, een van de speerpunten in de Rotterdamse campagne voor links. Leefbaar kiest als vanouds voor vertrouwde thema’s als veiligheid en identiteit, al krijgt dat laatste thema door de samenwerking met de partij van Baudet een ander tintje. Klaver:

Dat er dan in 2018 in ons land discussies zijn over de relatie tussen IQ en huidskleur zullen wij nooit onbesproken laten.

Klaver kwam ook terug op de gestrande kabinetsonderhandelingen.

Wij zeiden niet nee tegen regeren, wij zeiden nee voor een ander Nederland. Weet u wat mij het meest gestoord heeft aan de onderhandelingstafel? Dat er voortdurend werd gezegd ‘verkiezingsprogramma’s schrijven we allemaal maar nu moet je de bestuurlijke werkelijkheid accepteren’. Wat me het meeste stoort is dat er gedaan wordt alsof politiek niet over keuzes gaat maar alsof het gaat om een natuurwet. GroenLinks daarentegen houdt vast aan haar idealen. Wij gooien onze kroonjuwelen niet het raam uit.

Die opmerking werd op enthousiast applaus onthaald.

De partijleider bekritiseerde verder het economisme dat de afgelopen twintig jaar het beleid bepaalde, de neiging om alles uit te drukken economische termen. Hij haalde een buschauffeur aan die hem vertelde:

We worden behandeld alsof we cijfers zijn in plaats van mensen.

Wat zegt het over onze samenleving als wij onze ouderen, chronisch zieken en gehandicapten niet de zorg geven die ze verdienen omdat we de zorg uitknijpen in tijd, aandacht en salaris? Het niveau van beschaving meet je af aan de manier waarop we omgaan met de meest kwetsbaren. De zorgzaamheid die dit kabinet heeft voor de grote multinationals staat in schril contrast met hun aandacht voor de publieke sector. Er is te weinig geld voor leraren maar wel genoeg geld om de dividendbelasting af te schaffen.”

Hij eindigde met een eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden moeder die hem leerde te durven dromen maar vooral om nooit bang te zijn voor falen.

De schoonheid van de politiek is dat je samen droomt, dat je de toekomst kunt verbeelden en dat we de werkelijkheid niet accepteren zoals die is. Op 21 maart gaan wij de verkiezingen winnen!

Geef een reactie

Laatste reacties (106)